Aktuelnosti RS

Medvjed provalio u lovačku kuću

20170407185128_420992

Medvjed je uspio da raskuje daske na lovačkoj kući koja se nalazi na lokalitetu Mrežnica kako bi, gladan, dospio do kukuruza koji je tu bio uskladišten.

“Za to je bila potrebna izuzetna snaga pa je očito da se radilo o snažnoj i velikoj životinji”, potvrdio je Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva “Sana”.

Povećano prisustvo medvjeda primijećeno je posljednjih nekoliko sedmica na širem području sanskog lovišta, a članovi Lovačkog društva pokušavaju da iznošenjem hrane zadrže ove životinje u višim predjelima Grmeča, kako se ne bi spuštale u nizine i pravile eventualnu štetu.

U nekoliko navrata nadzorne kamere, koje su postavljene u više dijelova lovišta, snimile su kako medvjedi rastjeruju krda divljih svinja kako bi došli do hrane koju su lovci ostavili za divljač.

 U Lovačkom društvu “Sana” ističu kako se posljednjih nekoliko godina znatno povećalo brojno stanje medvjeda na području kojim gazduju, čemu su doprinijeli i oštri zakonski propisi kojima se zabranjuje i oštro kažnjava odstrel tih životinja. Prije samo petnaestak godina zbog prekomjernog izlova medvjed je bio ugrožena vrsta u grmečkim šumama i bila je ostala tek nekolicina primjeraka.

Z.Č. – nezavisne.com