Rudo

MEĐURIJEČJE – ENKLAVA BIH U SRBIJI

Medjurecje-696x532
RUDO- Izrazit primjer nerješenosti pitanja međudržavne granice između BiH i Srbije je opština Rudo.

Šef Područne jedinice Geodetske kuprave Republike Srpske u Rudom Zoran Topalović nabraja tri problema komplikovane granične linije.

„ Najizrazitiji primjer je sela Međurečje, koje obuhvata prostor oko četiri kilometra kvadratna, zatim trasa pruge Beograd – Bar, koja kroz opštinu Rudo, odnosno Republiku Srpsku i BiH, prolazi oko devet kilometara i jedan specifičan put od Rudog do Proboja koji državna granica presjeca više puta“, kaže Topalović.

Međurečje je prava enklava BiH u Srbiji u pribojskoj opštini. Do nje se stiže kroz teritoriju Srbije, regionalnim putem od Graničnog prelaza Ustibar i moraju se proći dvije rampe sa pograničnom policijom i carinom.

Predsjednik Mjesne zajednice Sastavci, koja okružuje prostor sela Međurečja, dijela BiH teritorije, Sveto Vilotić kaže da se i njena kancelarija nalazi u drugoj državi.

„ Ne samo mjesna zajednica nego i škola, zgrada pošte, područna ambulanta, policijska stanica i druge ustanove iz Proboja nalaze se na tlu koje pripada Republici Srpskoj, opštini Rudo“, dodaje Vilotić.

Zgrada osnovne škole „Deveti maj“, koja je područna matične iz Priboja, je u centru sela Međurečja.

„ Učenici su iz Srbije, uče po nastavnom programu ove države a i prosvjetni radnici su iz Priboja“; kaže nastavnik Milan Ranitović.

Komplikovna je i situacija sa veoma važnim i frekventnim regionalnim putem Rudo-Ustibar-Uvac-Priboj i selima oko njega gdje se granica prelazi više puta.

„ Tu je , pored ostalih, izražen problem kontrole saobraćaja gdje na putu naiđete na pograničnu policiju BiH, pa Srbije ili obratno, onda saobraćajne policijske patrole i jedne i druge države a prilikom održavanja puteva, posebno zimskog, preduzeće koje je nadležno za teritoriju Republike Srpske očisti svoju dionicu a onda se uđe u drugi neočišćeni dio saobraćajnice u Srbiji na kojoj nije ništa urađeno“, kaže načelnik opštine Rudo Rato Rajak.

Da Međurečje bude bosanski San Marino na teritoriji Srbije zaslužan je, prema pričama, neki turski beg koji je kćerci udatoj za austrougarskog oficira da u miraz četiri kilometra zemljišta Međurječje.

Austrougarski činovnici su to, kao dio tada njihove države, pedantno uknjižili u svoje knjige i tapije.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com