Aktuelnosti RS

Lovački savez RS ulaže u objekte i opremu: Lovci gazduju sa 2,5 miliona hektara

img_0532.jpg

Lovački savez RS dobio je lovačku pušku za uspavljivanje divljači, koja će se koristiti za istraživački rad, saopštio je predsednik Saveza Savo Minić nedavno na lovačkom skupu u Bijeljini.
On je istakao da Lovački savez okuplja više od 20.000 lovaca u 79 udruženja, koja gazduju lovištima na oko 2,5 miliona hektara.

Odstel divljači čini svega osam do 10 odsto njihovih aktivnosti, dok lovci kontuirano rade na uzgoju i zaštiti životinja.

Predsednik Saveza Savo Minić kaže da pored toga intezivno rade i na izgradnji lovno tehničkih objekata, te najavljuje nove projekte.

[ads1]

– Kada je u pitanju ispitivanje divlje svinje na parazite, uspeli smo sa jednom kompanijom da obezbedimo novac i da u saradnji sa Institutom „Vaso Butozan” i lokalnim veterinasrkim ambulantama lovačka udruženja rade analize. Cilj nam je da sprečimo pojavu američkog metilja ili neke druge bolesti koja bi mogla da ugrozi brojnost divljači. Nabavili smo pušku za uspavljivanje divljači, a Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS formiralo je interventni tim pa se nadamo da ćemo ovu pušku koristiti za naučno istraživački rad – rekao je Minić.

Lovački savez RS redovno izmiruje sve obaveze, a u kasi trenutno ima više od 40.000 maraka.

– Prioritet je izgradnja visokih čeka i obnova lovačkih kuća, koje su devastirane u poplavama. Imamo dosta udruženja lošijeg imovinskog statuta, pa im Savez pomaže u prevazilaženju teškoća – kaže Vasilije Savić, sekretar Lovačkog saveza RS.

Sedište Lovačkog saveza RS je iz Banjaluke nedavno preseljeno u Bijeljinu.

Ova neprofitabilna organizacija osnovana je 19. marta 1994. godine, a odluka o izmeštanju u Bijeljinu doneta je nakon izmene Statuta na Skupštini održanoj početkom godine.

[ads2]

Nove prostorije dobili su na korištenje bez naknade i znatno će olakšati rad ovog udruženja građana.

Iz Lovačkog saveza podsećaju i da je uspešno završen lov na srndaća, a da je 15. septembra počeo lov na srnu, koji će trajati do 31. decembra.

Uzgoj fazana

Za dogradnju volijera za prihvat fazanske divljači iz inkubatora, na 3.000 kvadrata, Lovačko udruženje “Semberija” obezbedio je 15.000 KM.

Uporedo sa proširenjem prostora za uzgoj fazanske divljači, rekonstruisana je zgrada fazanerije u Suvom Polju kod Bijeljine.

U okviru ove investicije, vrednosti 25.000 KM, zamenjen je krov, električne vodoinstalacije i urađena fasada.

blic.rs