Srbija

Ljubiša Samardžić u bolnici

097777
Glumac i reditelj Ljubiša Samardžić je zbog teškog zdravstvenog stanja primljen u Kliniku za hematologiju Kliničkog centra Srbije, saznaju Novosti.

Glumac je početkom decembra operisan, ali se poslije toga ponovo pojavio u javnosti. Јedini glumac sa ovog prostora koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji poklonio se publici 30. marta u Domu omladine, na otvaranju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Tada je premijerno prikazan njegov dokumentarac “Panta rei”, u kojem Ljubiša daje intimno, iskreno i dirljivo svjedočanstvo o svom detinjstvu, porodici rudara iz koje je potekao, dolasku u Beograd na studije, razlozima zbog kojih je izabrao glumačku profesiju, svojoj supruzi, sinu koji je preminuo, ćerki, unucima, ali i o vremenu u kojem je živio.

Kako je poslije premijere filma izjavio u ekskluzivnom razgovoru za Novosti, njegova želja je bila da ovim dokumentarcem napravi svojevrstan omaž jugoslovenskoj i srpskoj kinemtografiji.

– Ponosim se što sam dio filma posvetio autorima i poštovaocima filma bivše Јugoslavije s kojima sam sarađivao. Od Puriše Đorđevića, Saše Petrovića, Hajrudina Krvavca, Branka Bauera, Krsta Papića, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića, Boštjana Hladnika, Ivana Hetriha, Veljka Bulajića, do mojih kolega Milene Dravić, Bate Živojinovića, Pavla Vuisića, Borisa Dvornika, Miodraga Petrovića Čkalje, Mije Aleksića… Bio je veliki izazov jednu tako dugu karijeru smjestiti u osamdesetak filmskih minuta. A u ovom dokumentarcu je samo djelić impresija iz mog života i mojih djela – rekao je Ljubiša, koji je na ovogodišnjem Festu nagrađen “Beogradskim pobjednikom” za doprinos srpskom filmu.

Izvor: Novosti