Hrana i pićeZdravlje

Lješnik i sve njegove blagodeti

20210919163413_681749

 

Jesen je u znaku orašastih plodova, koji upravo sazrijevaju tokom ovog vremena. Tako je i s lješnikom, plodom koji daje ogromnu energiju organizmu, poboljšava koncentraciju i pozitivno utiče na cjelokupni nervni sistem.

Obilje ulja koje sadrži pozitivno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova, a dobro je i za njegu kose i kože. Lješnik spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

Vitamin E

Koliko je popularan, govori činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800.000 tona lješnika. Za njegovu popularnost najviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti okus kao i visoke nutritivne vrijednosti. Uz bademe, lješnik je orašasti plod koji sadrži najviše vitamina E, koji štiti od slobodnih radikala i doprinosi zdravlju ćelija cijelog organizma.

 

[ads1]

 

 

Dobar je izvor dijetalnih vlakana. Naime, 100 grama lješnika sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine. S preporučenom šakom lješnika na dan možete namiriti oko 12 odsto dnevnih potreba za vlaknima. Zbog vitamina E i C takođe je dobar izbor za jačanje imuniteta, posebno za djecu, koja ih rado jedu jer su finog okusa.

Kao i ostali orašasti plodovi, lješnici sadrže visok udio omega-3 masnih kiselina, zbog čega su dobra prevencija protiv kardiovaskularnih bolesti te korisna prevencija mentalnih oboljenja povezanih s demencijom. Od minerala, najzastupljeniji su fosfor, magnezijum, željezo, cink, bakar, mangan i kalcijum, koji u kombinaciji daju dodatnu zaštitu za srce i krvne sudove, korisni su za zdravlje nervnog sistema te očuvanje zdravlja i gustoće kostiju.

Oleinska masna kiselina je još jedan izvrstan ljekoviti nutrijent koji sadrže lješnici. Oleinska kiselina djeluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno znamenito svojstvo ove masne kiseline je njeno djelovanje na moždanu aktivnost i pamćenje. Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno da poboljša pamćenje.

Čaj od lješnika

Pored ploda, koji ima mnogo benefita, kora u kojoj se nalazi lješnik je takođe zdrava. Od nje se pravi čaj koji pomaže kod mnogih tegoba.

Čaj od kore ploda lješnika ima istaknuto mjesto u narodnoj medicini, jer se od njega prave obloge za otvorene rane koje nastaju usljed proširenih vena, a pored toga, ovaj čaj je dobar i kod liječenja hemoroida, kao i urinarnih infekcija.

 

[ads2]

 

Dobrobiti

  • Sprečava kardiovaskularne bolesti
  • Smanjuje rizik od nastanka tumora
  • Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala
  • Poboljšava pamćenje i mentalne sposobnosti
  • Smanjuju loš holesterol
  • Jača imunitet
  • Pomaže zdravom razvoju fetusa

 

 

nezavisne.com