Srbija

Lepote Srbije na Nacionalnoj geografiji

677z381_Golubac-3

 

 

Gledaoci Nacionalne geografije, u novom dokumentarnom serijalu „Evropa odozgo“, koji je na programu 18. septembra u 22.00 časova, imaće priliku  da se upoznaju i sa lepotama Srbije, i to iz sasvim nove, ptičije perspektive, što je veliki uspeh za našu zemlju, budući da će se ovaj program premijerno  emitovati u više od 120 zemalja širom planete

 

[ads1]

 

 

Ceo svet u ovoj epizodi, za čije kadrove su zaslužni  naši snimatelji Dragan Trifunović i Dragan Glišović, upoznaće se sa bogatom srpskom kulturom, prirodnim lepotama i tradicijom  koje oduzimaju dah, ali i sa zanimljivim činjenicama iz naše istorije, koje će pomoći gledaocima da shvate opstanak jedne zemlje na večitom raskršću između Istoka i Zapada. Velelepni kadrovi, snimani filmskim dronovima, ispričaće nam priču o spomen kompleksu Kadinjača, koji podseća na vanzemaljske građevine ali i na veliku borbu našeg naroda u Drugom svetskom ratu. Gledaoci ovog kanala upoznaće se i sa  prirodnim lepotama Zlatibora i manje poznatim činjenicama o izgradnji najduže gondole u Evropi.

U filmu ćemo videti najveću farmu magaraca u specijalnom rezervatu Zasavica, u kojem nesmetano živi više od 200 životinja  iz svih delova Balkana. Zanimljivo je da se od mleka magaraca iz rezervata pravi najskuplji sir na svetu, čija cena iznosi 1.000 evra za kilogram.

Na mapi naših snimatelja našla se i srednjovekovna tvrđava Golubac koju su juče posetili novinari, zajedno sa snimateljima i predstavnicima  Nacionalne geografije. Film nam otkriva tajne utkane u zidine ovog zdanja od kojeg zastaje dah i kojoj bi pozavideli i autori čuvene serije „Igre prestola“.

U filmu se prepliću raskoši kadrovi remek dela secesije magične Subotice, zatim ćemo videti kako posvećeni ekolozi rade na očuvanju do nedavno gotovo istrebljene vrste belih supova u rezervatu Uvac. Skrivene kamere zabeležile su neverovatne i jedinstvene trenutke. Autori nisu zaboravili ni srpsko selo, a posebnu pažnju su posvetili  svetskoj prestonici paprike, selu Donja Lokošnica koja se bukvalno crveni kada se snima odozgo. Ovde je gotovo svaka kuća ukrašena najslađom i najkvalitetnijom crvenom paprikom koja se suši i obrađuje na tradicionalan način dug vekovima.

Posebno je zanimljivo da je inostranim producentima bila atraktivna izgradnja Kule visoke 168 metara, koja se nalazi na samoj obali Save, u modernom epicentru srpske prestonice, poznatom kao Beograd na vodi. Narator nam otkriva sve izazove graditeljstva na velikim visinama, i jednog ovakvog nebodera koji je odolevao upornoj i nepredvidivoj beogradskoj košavi. Ovaj oblakoder smatra se jednim od lepših u Evropi.

Producenti Nacionalne geografije, kako smo juče mogli da čujemo, nemaju običaj da angažuju ekipu sa strane već se drže svoje već proverene  uigrane ekipe. Budući da ih je epidemija korona virusa sprečila da ovaj projekat dovrše do kraja, angažovali su naše, iskusne snimatelje, Dragana Trifunovića i Dragana Glišovića smatrajući da će ovaj posao uraditi po svim visokim standardima po čemu je kanal Nacionalna geografija prepoznatljiv.  I nisu pogrešili.

 

[ads2]

 

 

Za oba snimatelja najizazovnije je bilo snimanje tvrđave Golubac, jer su morali da čekaju povoljne vremenske prilike kako bi ovu građevinu zabeležili kamerom u svom punom sjaju, kao i rezervat Uvac jer, kako je naglasio Trifunović, životinje ne umeju da poziraju, zbog čega je nekoliko dana morao da provede sam u šumi, čekajući idealan trenutak. Takođe, posebnu motivaciju su im dali zaljubljenici u svoj posao i entuzijasti, Slobodan Simić, vlasnik farme magaraca u Zasavici, kao i mlada Anja Vukajlović, koja je plivala na Bogojavljenje, u ledenoj vodi, za Krst časni.

– Ponosni smo smo što će čitav svet videti koliko je Srbija lepa zemlja – složili su se naši snimatelji apelovavši na sve stanovnike da se osveste kao bismo zajedničkim snagama i ljubavlju prema rodnoj grudi očuvali bogatstvo koje imamo.

 

politika.rs