Aktuelnosti RS

Led i sneg OTEŽAVAJU odvijanje saobraćaja u BiH, ove putne pravce IZBEGAVAJTE

ZLDktkqTURBXy9lZmJmZTcwMzM4YmEzNGNmNTc1NTBhMjEzM2Y3OTc3NS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na putnim pravcima: Livno-Šujica, Glamoč-Mlinište, Kupres-Šipovo i Rakitno-Blidinje.

Za teretna vozila s prikolicom i šlepere trenutno je na snazi zabrana saobraćaja na putnom pravcu Ripač-Vrtoče.

Zbog ugaženog snega i leda na kolovozu otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u BiH, a posebno u planinskim predelima. Dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa uzrokuje jak vetar koji stvara snežne nanose.

Zbog niskih temperatura vazduha i mogućnosti stvaranja poledice na deonici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, brzina kretanja ograničena je na 60 km/h, dok je na deonicama Zenica jug – Sarajevo zapad i Zvirovići-Bijača, brzina ograničena na 80 km/h.

[ads1]

 

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gde je kolovoz zasnežen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Takođe, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je delovanje posipnog materijala. Vozačima se savetuje da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

[ads2]

Na autoputu A-1 deonici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cevi tunela Igman, kao i na mestu radova, preusmeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz IC BIHAMK.

blic.rs