Srbija

Kusturica: Svijet je postao otvorena pozornica

kusta-skola-1

Slavni srpski režiser Emir Kusturica ocijenio je da je svijet postao otvorena pozornica, film koji neprestano teče i nikada dovoljno tragedija i mrtvih da ljude, otupjele, probude i učine bićima koja stvarno saučestvuju u stradanju drugih.

“Promijenio se pristup realnosti, promijenio se film, ali i gledaoci. Ipak, treba vjerovati da je umjetnost, pa i film, kultura božjeg porijekla”, rekao je Kusturica za “Blic”.

Kusturica, koji je na filmskom festivalu u Veneciji osvojio nagradu “Mladi zlatni lav” za film “Na mliječnom putu”, smatra da su se vremenom promijenili i jezik filma i gledaoci.

“Kada sam ja pravio filmove i kada su se dešavali zemljotresi, svi smo saosjećali sa tragedijama bilo gdje da su se dešavale. Danas u Italiji pogine 290 ljudi, i to bude vijest dva dana, a poslije toga kao da zafali nova tragedija. Dnevnik ne vrijedi, ako negdje nije bio neki pokolj”, rekao je on.

Govoreći o tome kako je njegov “politički testament” dočekan na Mostri, Kusturica je rekao da je to bila uzbudljiva i katarzična premijera i da je ono što je napisano do sada u najvećem broju slučajeva razumijevanje filma i tumačenje koje će pomoći distribuciji svuda gđe je film prodat.

On je ponovio da nagrade nije očekivao, pošto to zavisi od mitologije koja u različitim periodima bira svoje pobjednike.

Kusturica je istakao da su festivali zaštitnici filmova i da mu je drago što su glumice u njegovom filmu Sloboda Mićalović i Monika Beluči podijelile radost koju film može da proizvede kod ljudi koji prvi put gledaju film.

Kusturica je ponovio da će za sada po strani ostaviti svoj zanat.

“Život filma `Na mliječnom putu` je započeo, a ja sam završio dugu etapu mog života i stvaralaštva. Ako jednom opet napravim neki film, sigurno neće biti u sportskoj trci koju poznaje ovo vrijeme”, rekao je Kusturica.

On je dodao da njegova pojava izaziva kontroverze jer je vrijeme u kojem živimo dramatično.

Srna