Auto-moto

Kupuju domaće: Koji su najprodavaniji automobili na velikim evropskim tržištima

8456197461ed04c64d1f2743966284_v4_big

 

Mnoge evropske zemlje mogu da se pohvale snažnom auto-industrijom, ali i činjenicom da su domaći modeli automobila izuzetno popularni.

Nije tajna da se na velikim automobilskim tržištima najbolje kotiraju automobili koji dolaze iz domaćih fabrika. Ovaj trend je naročito bio izražen u 2021. godini.

Tako je Volkswagen Golf bio najpopularniji novi automobil u Nemačkoj, ali je, prema podacima koje je prikupio JATO Dynamics, izgubio dosta udela u poslednje tri godine.

Golf sada drži 3,5 odsto tržišnog kolača, što je najniži rezultat od 1980. godine. Najveći izazivači ovog modela u Nemačkoj dolaze od drugih Volkswagenovih modela – pre svega od T-Roca i Tiguana.

Foto: Peugeot
Foto: Peugeot
[ads1]

U Francuskoj, drugom najvećem evropskom automobilskom tržištu, Peugeot 208 je pobedio Renault Clio. To je prvi put od 2004. da se jedan Peugeot B segmenta prodavao više od konkurenta marke Renault.

Međutim, ni jedan od ovih francuskih modela nije imao tako snažan rast kao Dacia Sandero, čija je prodaja skočila za 44 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Foto: Vauxhall/Opel promo
Foto: Vauxhall/Opel promo

U Velikoj Britaniji se desila smena na vrhu prošle godine. Prvi put posle 2009. godine, Ford Fiesta nije zauzela prvo mesto.

Umesto nje, Vauxhall/Opel Corsa je najprodavaniji automobil na Ostrvu, po prvi put od svog predstavljanja.

Tesla Model 3 zauzeo je drugo mesto, što je njegov najbolji rezultat među 10 najvećih automobilskih tržišta na svetu. Na trećem mestu našao se Mini sa 3 i 5 vrata.

Foto: Fiat promo
Foto: Fiat promo

Za razliku od Velike Britanije, prva tri mesta u Italiji gotovo da se nisu ni promenila u 2021. Fiat Panda dominirala je prodajom u toj zemlji sa 112.298 isporučenih primeraka, odnosno tržišnim udelom od 7,6 odsto.

Fiat 500 i Lancia Ypsilon bili su drugi, odnosno treći. Zajedno su činili 13,8 posto ukupne prodaje novih automobila u Italiji.

Foto: Seat promo
Foto: Seat promo

U Španiji se može videti dominacija SUV vozila/krosovera. Najprodavaniji su bili redom Seat Arona, Hyundai Tucson i Dacia Sandero.

Ovo je bio prvi put da je Arona na vrhu od njenog predstavljanja 2017. godine.

Foto: Fiat promo
Foto: Fiat promo

Najprodavaniji automobili u Turskoj ostali su isti kao i prethodnih godina.

Fiat Egea (kod nas poznat kao Tipo), inače model koji se pravi u toj zemlji, je na vrhu još od 2016. godine.

Toyota Corolla limuzina i Renault Clio bili su na drugom, odnosno trećem mestu, a oba ova modela takođe se izađuju u fabrikama u Turskoj.

Foto: Lada promo
Foto: Lada promo
[ads2]

Ladini automobili dominiraju u Rusiji, što je i očekivano. Vesta je najprodavaniji model sa gotovo 113.700 isporučenih jedinica, što je 6 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Granta je bila na drugom mestu, ali je zabeležila pad od 12%, dok je Kia Rio treći.

Foto: Suzuki promo
Foto: Suzuki promo

Za kraj smo ostavili jedno ne tako veliko tržište, nama susednu Mađarsku.

Suzuki (koji se pravi u domaćoj fabrici) je prošle godine dominirao mađarskim tržištem sa gotovo 15 odsto udela. Vitara je bila najprodavanija, a S-Cross odmah iza nje.

Zapravo, Vitara je najprodavaniji automobil u Mađarskoj još od 2016. godine. Na trećem mestu našao se Fiat 500, što je bio najbolji rezultat za italijanski gradski automobil od njegove premijere na ovom tržištu.

b92.net