Zanimljivosti

Kuća godine: House Lessans je najbolja kuća u Britaniji

Kuća godine House Lessans je najbolja kuća u Britaniji 665

Kraljevski institut britanskih arhitekata proglasio je kuću u ruralnom predelu Severne Irske za najbolju u ovoj godini. Kuća “Lessans” zaslužila je titulu “House of the Year” zahvaljujući arhitektonskoj firmi iz Belfasta “McGonigle McGrath” koja je izgradila ovaj “dom iz snova” uz minimalan budžet.

 

Smeštena na staroj farmi u okrugu Daun, kuća Lessans odabrana je pored šest drugih projekata koji su se nadmetali za godišnju nagradu Kraljevskog instituta, a pobednički projekat predstavljen je u televizijskoj emisiji “Grand Designs: House of the Year”.

 

 

“House Lessans je dokaz da arhitektura koja doprinosi kvalitetnijem životu ne mora da bude preskupa”, ocenio je Alan Jones, predsednik Kraljevskog instituta britanskih arhitekata RIBA.

 

 

 

[ads1]

 

Kuća je dizajnirana tako da odgovori na potrebe starijeg bračnog para čija deca povremeno dolaze da ih posete. Sastoji se iz dva prizemna objekta koji su spojeni i pokriveni krovovima od tamnog metala, kako bi se skladno uklapali sa okolnim zgradama.

 

 

Za izgradnju kuće korišćeni su jednostavni i jeftini materijali i metode gradnje zahvaljujući kojima je ukupan trošak iznosio 335.000 funti, odnosno 1.425 funti po kvadratu.

 

 

Kuća se prostire na 235 kvadrata podeljenih na dva segmenta. Jedno krilo kuće sadrži tri spavaće sobe, dok se u drugom nalaze zajedničke prostorije, među kojima je i prostrana dnevna soba duple visine.

 

 

Poput eksterijera, unutrašnjost karakterišu čiste linije, jednostavni materijali i svedenost u opremanju.

 

 

Korišćena je i ista kombinacija boja – bele i sive, a kao kontrast hladnim tonovima na zidovima, za oblaganje podova upotrebljeno je drvo.

 

 

Zahvaljujući velikim prozorima, fokus je stavljen na pogled ka okolnim brežuljcima.

 

 

 

[ads2]

 

 

 

 

 

Foto: Aidan McGrath

 

kucastil.rs