Srbija

Kuburović: Nema pravde za srpske žrtve

20171009111033_446386

Sramna odluka Suda u BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince poput Nasera Orića nema kazne, a da za pobijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović reagujući na odluku suda da oslobodi Orića krivice za zločine protiv srpskih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.

“Da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio? Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna”, upitala je ona.

[ads1]

Kako kaže, mrtve oči Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića i mnogih drugih ovakvom odlukom zauvjek ostaju duboko zakopane u crnim sjećanjima njihovih porodica, prijatelja i svih nas.

“Mračna istina je danas progledala – da se samo za srpske žrtve ne zna ime i prezime njihovih dželata, imena onih koji su im na najbrutalniji način oduzeli živote. Da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi? Da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže?”, pita Kuburović.

Mi u Srbiji vidimo žrtvu, bol, ubistvo, počinjen zločin… a, ne da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak, dodala je ona.

Ministarka naglašava da svako mora da odgovara za ono što je počinio, i mi od toga nećemo odustati.

[ads2]

“Verujem da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Nasera Orića za ubistvo devet civila nastaviti da vodi ovaj slučaj, jer najmanje što dugujemo srpskim žrtvama i njihovim porodicama, jeste istina od čije su ruke izgubili svoj život”, rekla je Kuburović.

Srbija neće odustati od politike pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu, ali to moraju sve države jednako da žele i budu posvećene tome, zaključila je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Tanjug