Srbija

Kruševački hirurzi operisali pacijenta starog 101 godinu

Beta-a4n7i699d6.467x350

Na Odeljenju hirurgije kruševačke Bolnice operisan je Ljubodrag Mihajlović, iz sela Jasika, kraj Kruševca, star 101 godinu, koji se, prema rečima lekara, uspešno oporavlja.

Dvojica hirurga, Miroslav Smiljković i Dejan Rakić, i anesteziolog Jelena Obrenović Stanković, rekli su novinarima da je, iako je reč o kili, odnosno rutinskom zahvatu, profesionalni izazov bio operisati pacijenta koji je ušao u drugo stoleće.

“To je izazov za svakog anesteziologa jer treba prilagoditi anesteziološku tehniku njegovom starosnom dobu i pridruženim bolestima koje se javljaju kod tih pacijenata”, kazala je Obrenović Stankovićeva.

Dodala je da je njen najstariji pacijent do sada bio znatno “mladji”, odnosno da je imao oko 90 godina.

Smiljkoviću, koji je na kruševačkoj hirurgiji od 1989. i najstariji je hirurg na tom Odeljenju, bilo je, kako je kazao, posle više od deset hiljada uradjenih operacija, veoma interesantno da operiše pacijenta od 101 godine.

“On na prvi pogled uopšte nije delovao toliko star, mislio sam da je šala, a nalaz je bio takav da je operacija bila neophodna”, kazao je Smiljković.

Prema njegovi rečima, starac je to prihvatio, i uradjena je preoperativna priprema i na sreću pacijenta i lekara, sve je prošlo dobro.

Smiljković je dodao i da se pacijent lepo oporavlja.

U ekipi s njim u noći izmedju ponedeljka i utorka bio je i najmladji hirurg na Odeljenju, čiji je hiruški staž godinu i po dana, Dejan Rakić (41), koji, inače, ima manje godina nego deka Ljubodrag godina u penziji.

“Operacija je trajala oko sat vremena, postoperativni tok je bio dobar, a ovo je zaista neobično iskustvo”, rekao je Rakić.

A  pacijent je, u razgovoru s novinarima, bio raspoložen, vedar, vispren.

Kaže da je bicikl vozio do pre godinu dana, ali da je tada prestao upravo zbog bolova u stomaku i loše ravnoteže.

Nikada, dodaje, nije pio ni pušio, uvek je dosta radio, najpre u Gradskom stolarskom preduzeću, a posle odlaska u penziju na poljoprivredi.

Sa suprugom Stanisavom je u braku bio više od pola veka, imali su tri ćerke.

Danas o deka Ljubodragu brinu unuke Zorana i Vesna i praunuk Miloš, a ukupno ima osmoro unučića i troje praunuka.

Doktorima i novinarima je poželeo da dožive njegove godine.

Na Odeljenju hirurgije kruševačke Opšte Bolnice tokom godine se uradi izmedju dve i po hiljade i tri hiljade operacija u hiruškoj sali i isto toliko intervencija u lokalnoj anesteziji.

Na Odeljenju radi 16 opštih hirurga, dvojica specijalista dečije hirurgije i 96 medicinskih sestara i tehničara.

beta.rs