EkonomijaTurizam

Kroz Hercegovinu novim stazama sira i meda

20220905165332_734294

 

Udruženje za zaštitu i promociju autohtone hrane “Slow Food” iz Trebinja pokrenulo je, u saradnji s trebinjskom turističkom agencijom “Luks travel”, prvi organizovani projekat iz oblasti ruralnog turizma u istočnoj Hercegovini – Staze tradicionalnih sireva i meda, u koji će se za početak biti uloženo oko 60.000 maraka.

[ads1]

Novi projekat podrazumijeva i promociju zdrave hrane, uz finansiranje USAID turizam projekta sa 50%, a ostatak dva ministarstva – poljoprivrede i turizma RS, Turistička organizacija RS i sve opštine istočne Hercegovine zajedno s proizvođačima.

Potpredsjednica “Slow Fooda” Gordana Radovanović objašnjava da je u pitanju promocija sira i meda, kao i mliječnih proizvoda i prerađevina od meda, a uključeno je osam proizvođača sira i osam pčelara.

Projekat, u suštini, nije skup, a podrazumijeva donacije ugostiteljske opreme i mobilijara za goste koji će dati proizvođačima sira i meda, kako bi se oni, osim proizvodnje, uključili i u turističku ponudu Hercegovine i na kućnom pragu od posjetilaca zarađivali novac za svoje proizvode.

“Ovo možda nije velika suma novca koja će biti uložena, ali je ovo prvi projekat u kome se pokreće ruralni turizam u Hercegovini i uključuju se mala gazdinstva, od kojih malo ko ima uslove da prima goste. Za početak će im biti donirani klupe i stolovi od drveta, ali i drvene posude u kojim će se služiti njihovi proizvodi, te ručno rađeni stolnjaci. Sami proizvođači će proći tri vrste obuke, u kojoj će se obučiti kako primiti gosta, šta im se treba ispričati o proizvodnji, uključujući dijelove istorije i kulture tog kraja”, objašnjava Radovanovićeva.

Ova će se turstička ruta prostirati od najjužnijih sela istočne Hercegovine, u Trebinju, pa sve do planinskih masiva takozvane Visoke Hercegovine u opštinama Nevesinje, Gacko i Berkovići.

U projekat je uključena i mala sirana “Kulje eko” iz sela Donja Trusina, u Berkovićima, gdje nekoliko porodica održava tradicionalnu proizvodnju sira iz mijeha i suvih sireva, a ambijent je na ovom platou Visoke Hercegovine izvanredan, u srcu netaknute prirode i na planinskom vazduhu koji je i ljeti vrlo svjež.

 

[ads2]

 

 

“Mi se nadamo da ćemo uspješno proći obuku, dobiti potrebnu opremu i polako krenuti i u ovu priču, jer ko god kupuje naš sir postaje naša stalna mušterija, ali bismo na ovaj način uspjeli privući i turiste i unaprijediti svoj posao”, kaže Miljana Kuljić iz sirane “Kulje eko”.

Nakon što se projekat privede kraju u “Slow Foodu” kažu da će organizovati promotivnu vožnju ovom budućom turističkom rutom, a nakon toga, uz pomoć donatora USAID Turizma, slijedi promocija na svim svjetskim turističkim sajmovima, u Berlinu i Nizozemskoj, ali i na balkanskim sajmovima, te u Beogradu i ostalim gradovima regiona.

 

nezavisne.com