Hrana i pićeZdravlje

Koji napitak najgore utiče na jetru?

20211123104632_692792

 

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a riječ je o pićima koja, prema novim istraživanjima, više oštećuju jetru.

Zaključak su donijeli profesori s Medicinskog univerziteta u Bostonu, koji je objavljen u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Temeljio se na dijelu studije koja se provodila od 1948. godine u gradu Framinghamu u Masačusecu, u sklopu takozvane “Framinghamske studije srca”, koja je od tada proučavala uticaj načina života (kao što je pušenje i ishrana) na zdravlje.

 

[ads1]

 

 

U najnovijoj studiji, naučnici su istakli da su ispitanike posmatrali od 2002. godine, i bili su u prosjeku starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto više od polovine ispitanika bile su žene.

Volonteri su rekli koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je čest bezalkoholni steatohepatitis ili masna jetra.

Bezalkoholna masna jetra može da uzrokuje cirozu jetre, ali i benignije probleme kao što je povećana jetra, što pak uzrokuje bol.

Bezalkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanjem slatkih pića.

Čestom konzumacijom smatra se sve od jednog i više puta dnevno do jednog i više puta nedjeljno. Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, dakle jednom mjesečno ili rjeđe od jednom nedjeljno, imale su i nešto više nakupljenog masnog tkiva u jetri nego osobe koje takve napitke ne piju, prenosi B92.

 

[ads2]