Zanimljivosti

Koje su to sorte za vrhunska vina

red-wine-for-christmas-under-15-630x417

 

Evroazijska loza, ili sorte Evrope i zapadne Azije, najzastupljenije su u vinogradima širom sveta. Vrlo je moguće da je Evroazijska loza nastala u Evropi od divlje loze (Vitis Silvestris) ukrštanjem sa formama kulturne loze (Vitis Vinifera)
iz srednje Azije.
Plemenitu vinovu lozu Vitis Vinifera karakterišu naizmenični prosti ili složeni listovi koji mogu biti celi, režnjeviti ili perasti (prstasti).
Većina rodova i vrsta iz familije Vitaceae potiče iz krajeva sa tropskom ili subtropskom klimom, nemaju plodove ili imaju plodove koji nisu jestivi.
Uvozom sadnog materijala zaraženog Filokserom (u 19. Veku) jedini spas za opstanak evropskih vinograda bio je u kalemljenju evroazijske loze na koren otporan na Filokseru. Jedino je rod Vitis imao koren otporan na Filokseru, a da je uz to posedovao sposobnost da se na njega može kalemiti plemenita loza.

 

[ads1]

 

Vrste roda Vitis karakteriše cvast metlica sa dvopolnim, funkcionalno ženskim i muškim cvetovima. Američka grupa vrsta roda Vitis raste po šumama i priobaljima. Sorte nastale ukrštanjem evroazijske i američke loze nazivaju se rodni hibridi, kod nas su poznatiji kao neprskanci, a proizvodnja vina od grožđa ovakvih hibrida je zabranjena. Istočnoazijska grupa obuhvata vrste
podroda Euvitis, a ovu grupu karakterišu plodovi slabog kvaliteta, slabe otpornosti prema bolestima i slabe srodnosti sa plemenitom lozom, pa zbog toga ove vrste nisu kultivisane. Evroazijska grupa obuhvata vrste podroda
Euvitis. Iz ove grupe vrsta izdvaja se vrsta V.Vinifera, u okviru koje postoji veliki broj sorti koje se mogu podeliti u tri grupe:
– Vinske sorte;
– Stone sorte čije se grožđe troši u svežem stanju;
– Stone sorte čije se grožđe prerađuje.
Sorte za proizvodnju stonih vina nemaju sposobnost nakupljanja velikih količina šećera u grožđu, a odnos kiselina i šećera je manje povoljan u odnosu na grožđe sorti za kvalitetna vina. Vino od grožđa ovih sorti je slabijeg kvaliteta, siromašno aromatičnim materijama, namenjeno je brzoj potrošnji nakon spravljanja i nema potencijal za starenje.

 

[ads2]

 
Sorte za proizvodnju vrhunskih vina
Ove sorte karakteriššše čokot srednje bujnosti, rodnost okaca je srednje visoka i visoka, a grozdovi su sitni i zbijeni. Poreklom su uglavnom iz zapadne Evrope ali se zbog svog kvaliteta gaje širom sveta (Rajnski rizling, Traminac, Crveni i mirisni Sovinjon, Semijon, Burgundac beli, Šardone, Burgundac sivi, Muskatootonel, Tamjanika itd.).

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Igor Andrejić