Zanimljivosti

Koje cveće posaditi

ptr

 

Priprema zemljišta za uzgajanje cveća polako počinje. Neophodno je pripremiti i usitniti zemljište, položiti seme cveća koje želite da posadite, prekriti tankim slojem zemlje i zaliti.

Dan i noć je biljka koja se obično sadi u jesen, ali je sadnja zastupljena i na proleće. Drugi naziv joj je poljska ljubičica pošto spada u porodicu ljubičica. Sadi se u saksije srednje veličine u koju se stavlja oko pet semenki. Neophodno je redovno zalivanje. Cvet je veliki, ljubičaste boje, može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, zavisno od toga kada je posađena.

 

[ads1]

 

 

Petunija spada u sezonske ukrasne biljke koja je zastupljena u dosta boja. Nego ove biljke je jednostavna i laka. Traže redovno zalivanje i uklanjanje starih cvetova kako bi tokom čitavog leta bile u punom sjaju.

Kadifa je biljka koja je veoma otporna na sve vremenske uslove. Treba je redovno zalivati i đubriti. Osušene cvetove treba odstraniti i mogu se sačuvati za sledeću godinu. Karakteristična boja za kadifu je narandžasta. Pretežno je zastupljena u baštama ali se mogu uzgajati i u saksiji na terasi.

 

[ads2]

 

 

Lobelija je cvet karakteristične plave boje. Nakon cvetanja treba ih odstraniti kako bi došlo do formiranja novih. Prilikom sadnje seme se ne prekriva tankim slojem zemlje pošto zahteva dosta svetlosti. Dovoljno je blago pritisnuti u površinski sloj zemlje. Voli zasenjene delove vrta. Može se gajiti i u saksiji.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević