Breaking News
Home / Zanimljivosti / KIŠA METEORA Ovogodišnji prirodni spektakl će večeras dostići vrhunac

KIŠA METEORA Ovogodišnji prirodni spektakl će večeras dostići vrhunac

6C6633C7-D018-441E-BC84-41B197F8A9C7

 

Za nekoliko sati na nebu će biti vidljiva najintenzivnija kiša meteora ovog ljeta, svojevrsni nebeski spektakl koji u ovo doba godine izvode zvijezde padalice.

 

 

Po predviđanjima, upravo večeras nakon 22 časa do svitanja na nebu bi trebalo da bude najktivniji period meteorskog roja Perseida, odnosno to bi trebalo da bude najbolji period za posmatranje ovog fenomena, koji inače počinje još od 17. jula i traje do 24. avgusta.

Ovi rojevi su najčešće ostaci kometa koje na putu oko Sunca presjecaju Zemljinu putanju, a u tom periodu,naime, Zemlja se mimoilazi sa kometom Svift Tatl.

Kiša meteora se, inače, posmatra golim okom,ležeći na tlu, a za posmatranje je najbolje naći mjesto udaljeno od gradske svjetlosti, po mogućnosti na uzvišenju, gdje drveće ne zaklanja pogled.

Ove godine, ističu stručnjaci, ugođaj bi malo mogao da pokvari mjesec koji će u to vrijeme biti gotovo pun, pa će smanjivati vidljivost.

– Za pojavu meteorskog roja je svojstveno to da se meteori ne pojavljuju nasumice sa svih strana, već kao da izviru iz jedne oblasti na nebu. Ovakvo izvorište iz koga se meteori radijalno, odnosno zrakasto šire naziva se radijant. Meteorski roj dobija ime po sazvežđu unutar koga se nalazi radijant, ili po nekoj sjajnoj zvijezdi u čijoj blizini je to izvorište – ističu zvjezdari.

Tokom godine je moguće posmatrati mnogo meteorskih rojeva, a najpoznatiji je upravo meteorski roj Perseida, jer su aktivni tokom ljeta, kada je lijepo vrijeme pa ga je moguće udobno posmatrati.

 

 

Stručnjaci ističu da je ovaj roj i jedan od najbogatijih meteorima.

A ako vjerujete i u legende koje govore da treba zamisliti želju kada vidite zvijezdu padalicu, večeras je odlična prilika i za to.

 

srpskainfo.com

Check Also

20200703221203_323638

Kreću ogromne vrućine a imate polarnog psa: Evo kako da mu olakšate ljeto

  Nije sasvim tačno da haskiji, aljaski malamuti, sibirski samojedi i psi slični njima ljeto …

Powered by Master Media (TM)