Srbija

Kazne za prekoračenje srednje brzine na auto-putu

putarina-------------foto-TANJUG,-TANJA-VALIC

Policajci će vozače zaustavljati odmah na naplatnoj rampi ili će prijave slati na kućnu adresu

Uskoro počinje kažnjavanje vozača koji prekorače srednju brzinu kretanja na auto-putevima, saopštio je Vladimir Rebić, direktor policije. Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa „Putevima Srbije” sprovodi projekat merenja srednje brzine kretanja vozila na auto-putevima na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe. Ovaj projekat je u završnoj fazi, sistem će koristiti postojeće naplatne stanice, a svaka od njih opremljena je kamerom koja očitava registraciju i beleži vreme kada je automobil prošao kroz rampu. Sada je postavljeno takozvano referentno vreme za sve naplatne kućice. Uprošćeno, sve rampe imaju identično, sinhronizovano vreme i tačno se zna kada je ko ušao na auto-put, a kada je izašao sa njega. Kada automobil prođe ispod kamere na rampi i vozač uzme karticu, na njoj će pisati vreme ulaska. Na izlaznoj rampi stoji njegovo vreme izlaska. Razlika u vremenu i pređenoj kilometraži, od kućice do kućice, daje obračun prosečne brzine. Onoga ko bude vozio brže od dozvoljenog dočekaće kazna za prekoračenje.

Na auto-putevima lane poginulo 50 ljudi
Na auto-putevima u Srbiji tokom 2015. godine smrtno je stradalo više od 60 osoba, dok je tokom prošle godine poginulo oko 50 ljudi, rekao je Vladimir Rebić.„Mi nameravamo da u narednom periodu još više smanjimo ovaj trend poginulih, preduzimajući ovakve i slične mere. Ministarstvo unutrašnjih poslova i ubuduće će nastaviti da sprovodi različite preventivne i represivne aktivnosti kako bi unapredilo bezbednost na putevima”, rekao je direktor policije.

Iz javnog preduzeća „Putevi Srbije” su za „Politiku” potvrdili da se „trenutno na terenu testira aplikativni softver za merenje brzine”. Testiranje ovog sistema počelo je od severa i juga zemlje, odnosno na pojedinim naplatnim stanicama u Vojvodini, ali i na izlasku iz Srbije na Koridoru 10.

Vladimir Rebić, direktor policije, izjavio je da su u prethodnom periodu, u toku faze testiranja, vozači čija je srednja brzina kretanja bila veća od 120 kilometara na sat dobijali na priznanici, odnosno fiskalnom računu, informaciju o srednjoj brzini kojom su se kretali deonicom auto-puta i ti prekršaji neće biti sankcionisani. Ovaj sistem samo je još jedan od načina na koji se MUP bori da smanji broj žrtava i unapredi bezbednost na putevima, dodao je on.

„U narednom periodu, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji propisuje da vozač može biti kažnjen ukoliko je prekoračio srednju brzinu, počeće sankcionisanje ovakvih vrsta prekršaja. Policijski službenici će zaustavljati vozače koji su prekoračili brzinu odmah na naplatnoj stanici ili će prijave slati na kućnu adresu”, precizirao je direktor policije.

Pojedini vozači koji su tokom prošlog vikenda dobili priznanice sa srednjom brzinom kretanja fotografisali su ih i fotografije delili na društvenim mrežama uz komentar: „Počelo je”.

Oprečna su mišljenja vozača o ovom novom projektu. Neki smatraju da ovaj sistem mogu da prevare tako što će jurcati auto-putem dvesta na sat, a potom nivelisati srednje vreme tako što će pre izlaska sa auto-puta na nekoj benzinskoj stanici popiti kafu. Međutim, upravo će takve bahate vozače loviti presretači koji na auto-putevima nastavljaju da rade svoj posao, čak, kako saznajemo, u još većem obimu. Trenutno ograničenje maksimalne brzine na našim auto-putevima je 120 kilometara na sat, mada se nedavno pominjalo i pokretanje inicijative da ova brzina bude povećana na 130.

politika.rs