Kuće i vrtZdravlje

Kamilica: Blaga biljka snažnog ljekovitog djelovanja

20210820133057_676966

 

Kada pomislite na ljekovite biljke, sigurno vam prvo na pamet padne kamilica. Kamilica je u našim krajevima široko rasprostranjena biljka, a čaj od nje je svakako jedan od omiljenijih napitaka.

Postoji više vrsta, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica.

Ova biljka je zbog svoje ljekovitosti poštovana u drevnom Egiptu iznad svih ostalih. Egipatske plemkinje su njene latice koristile u preparatima za ljepotu.

Grčki doktori propisivali su je kod temperature i ženskih bolesti, a u drevnom anglosaksonskom manuskriptu “Lacnunga” je jedna od devet svetih biljaka.

 

[ads1]

 

 

Upoznajte kamilicu

Kamilica vjerovatno potiče iz okoline Londona.

Divlja vrsta ima glavice sa žutim cvjetovima u sredini i bijelim okolo. Uzgojena vrsta, s punim cvjetovima, potpuno je bijela. Pri kraju cvatnje bijele latice (koje su u botaničkom smislu cvijet) saviju se prema zemlji, tako da cijela biljka izgleda kao mala, kosmata zvijezda repatica.

Kamilica je jednogodišnja biljka. Raste na njivama, među žitaricama, a uzgaja se i u vrtu. Ne smije se gnojiti umjetnim gnojivima! Cvate od juna do avgusta, cvjetište je čunjastog oblika i iznutra šuplje. Za čaj se beru samo cvjetne glavice, a za kupke cijela biljka.

Smije se brati samo za vrijeme suvog, sunčanog vremena. Suši se naglo u hladu i čuva na vrlo suvom mjestu da ne navlaži. Potrebno je da se dodiruje što manje da ne izgubi miris i s njim i ljekovitu vrijednost.

Ljekovito djelovanje kamilice

Primjena kamilice je široka, od brige za ljepotu pa do ozbiljnijih tegoba.

Kamilica djeluje:

 •  protiv grčeva
 •  antiupalno
 •  antialergijski
 •  antiseptički
 •  umirujuće
 •  kao probavni stimulans
 •  kao blagi analgetik
 •  protiv menstrualnih bolova
 •  opušta mišiće
 •  njeguje problematičnu kožu
 •  poboljšava funkciju jetre
 •  jača kosu

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide. Njemačke studije iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana. Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je djelotvorna kod čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa.

Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove. Spoj apigenin iz kamilice ima umirujuće djelovanje.

Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature.

Inhaliranje parom kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa. Antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol, koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca. Takođe pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, posebno gnojnih rana.

Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprečavaju njeno ispadanje, daju joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj. Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato je nemojte čupati u svom vrtu, nego je radije posadite.

 

[ads2]

 

 

Ulje od kamilice

Posudu od jednog litra nаpunite cvjetovima kаmilice i prelijte litrom kvalitetnog baznog ulja (na primjer maslinovog).

Ostavite da stoji dvije sedmice, a zatim procijedite u staklenu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Ulje se može koristiti duže vremenа – nemа ogrаničenjа u dužini terаpije.

Ulje od kаmilice odlično djeluje kod reume, bolovа u zglobovimа i temperature.

Zbog umirujućeg djelovanja preporučuje se i kod bronhitisа i аstme. Ovim uljem mogu se tretirаti promjene nа koži poput upаlа i аlergijа. Pomaže i kod bubuljicа i akni. Kamilicu s pravom nazivaju kraljicom ljekovitih biljaka. Iskoristite njeno ljekovito djelovanje i pružite sebi prirodnu njegu!

Vrste

Ppostoje dvije vrste kamilica – rimska i njemačka.

Njemačka kamilica, koja se najviše upotrebljava kod nas, ima veće latice i može narasti od 15 cm do pola metra. Čaj od njemačke kamilice koristi se za smirenje, mučnine, probavne tegobe.

Rimska kamilica raste do 10 cm. Čaj od rimske kamilice koristi se za smirenje i opuštanje.

Obje vrste imaju ljekovita svojstva i čaj se koristi u raznim liječenjima.

 

nezavisne.com