Aktuelnosti RS

Kako se voćari bore sa promjenom vremena? (VIDEO)

115938
Obilne snježne padavine negativno bi se mogle odraziti i na voćarsku proizvodnju. O negativnim posljedicama klimatskih promjena voćari su se edukovali na Savjetovanju voćara Srpske u Gradišci. Zaključeno je da se, zbog povećana ekonomičnosti proizvodnje, navike voćara moraju radikalno mjenjati.
Poslije ekstrmeno visokih temperatura tokom januara kada su dostizale i 18 podiok na termometru snježne padavine i zahlađenje mogli bi izazvati štete, kažu stručnjaci.

– Pupoljci su se jače razvijali i ukoliko se takvi nađu u uslovima pojave niskih temperatura mogu da izmrznu – kaže Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

[ads1]

Osim snijega, posljednjih nekoliko godina voćari štete imaju od mraza i gradonosnih padavina. Da bi se unaprijedio sistem protivgradne zaštite već je uloženo 25 miliona KM u nabavku dva nova meteorološka radara i automatizaciju stanica.

Za novu protivgradnu sezonu u opštinama Gradiška, Dubica i Srbac biće postavljeno 35 prizemnih generatora čime će se efikasnost sistema unaprijediti.

Resorno ministarstvo planira unapređenje izvještajno-prognoznog rada savjetodavnih službi.

– Cilj je predviđanje sa velikom tačnošću pojave određenih bolesti, kako bi voćari mogli da zaštite svoje zasade na vrijeme, jer se danas zaštita vrši ili kalendarski ili po fenofazama, a to je nepraktično – kaže Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

[ads2]

Voćarima su stručnjaci iz Hrvatske i Srbije predložili niz rješenja kako bi se negativni efekti klimatskih promjena eliminisali. Za njihovu realizaciju potrebna su dodatna sredstva.

– Mi smo prethodne tri ili četiri godine imali jako negativne promjene i sada očekujemo značajniju pomoć od Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srpske – kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Za ove namjene pomoć bi mogla stići vrlo brzo, jer Vlada namjerava da agrarni budžet sa prvobitno planirani 60 poveća na 70 miliona KM.

rtrs