Srbija

KAKO IZGLEDA SVAKODNEVICA ŽITELJA TARE “Spavam u šupi da bih noću iz dvorišta isterivao MEDVEDE”

Medvedi u statusu zaštićene vrste počeli su poslednjih nedelja da se iz Nacionalnog parka Tare spuštaju u sela, gde se ne libe ni da uđu u dvorišta, pa tako žitelji trpe velike štete, ali i strahuju za svoju bezbednost.

Na Tari obitava oko 50 mrkih medveda, a neki od njih su viđeni pred sumrak u selu Rača, nedaleko od istoimenog manastira.

 8m_ktkqTURBXy9hNmI4YjUxMTY4ZmQ4ZTkyYjk5NzljYTNjZGMzYWYyZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

– Jedno jutro sam zatekao polomljenu košnicu. Mislio sam da je to delo lopova jer se dešavalo da kradu. Nedugo zatim u kukuruzu sam našao tragove. Par dana kasnije moja supruga je na 50 metara od kuće videla mečku sa dvoje mečića. Pobegli su pošto smo pustili pse. Od tada spavam u šupi u dvorištu da bi noću lakše čuo medvede i rasterao ih – priča za „Blic“ Ivan Sredojević iz Rače.

Sredojević ima snimak jedne od kamera NP „Tara“, relativno blizu njegove kuće, koji je zabeležio mečku sa dvoje mečića, pa je uveren da su se baš te životinje sladile njegovim medom.

Narednog jutra Mijajlo Lenotijević zatekao je razvaljenu kapiju na ulazu u dvorište i tragove – opet jedne mečke i dvoje mladunaca.

– Naučili smo mi na upade medveda, Tara je ovo, ali nikada nije bilo kao sada. Mnogo ih ima – veli Leontijević.

Pretprošle godine lovac iz Bajine Bašte osetio je gnev medveda na čiju logu je nabasao. Zver propeta na zadnje noge ga je udarila u prsa i bacila ga niz ledinu.

– Mečka ume da bude opasna, naročito kada su joj mladunci ugroženi. Narod strahuje, mnogi ne smeju peške u šumu čak ni danju. Ljudi se plaše da puste decu dalje od kuća – priča Dragoljub Živanović.

Svi sagovornici „Blica“ krive Nacionalni park, tvrdeći da na hranilištima ima malo hrane za životinje zbog čega se spuštaju u sela. Medvedi nisu jedini problem, brojna je i populacija vukova i divljih svinja.

– Moj otac je nedavno jedva odbranio ovce od vuka na 200 metara od kuće. Vuk je skoro komšiji zaklao ovcu – kaže Ivan Sredojević.

– Okolo kruži čopor od dvadesetak divljih svinja. Za četiri noći zbrisali su mi kukuruz na 1,2 hektara – nadovezuje se Sredojević.

NP “Tara”: Dovoljno hrane na hranilištima

Foto: Promo / Promo

Milan Malinić, šef Službe lova i ribolova u NP “Tara”, tvrdi da se medvedima na hranililštima ostavlja dovoljno hrane.

– Hranilišta ne služe da se životinje hrane nego prihranjuju. Njihova osnovna hrana su voće, šumski plodovi i životinje. Godišnje im se u proseku ostavi između 10 i 17 tona uginule stoke i dve i po do četiri tone kukuruza, što je dovoljno za ovoliku populaciju. Poslednjih godina ona se povećala i zato prave štetu – napominje Malinić.

V.L. – blic.rs