Zanimljivosti

Kako gajiti đumbir u kućnim uslovima

ginger-2842826_960_720

 

Koren đumbira je debeo i kvrgav, krem boje, dugačak oko pola metra. Iz njega rastu metar do metar i po visoke stabljike, sa gustim zelenim listovima. Na granama su u vreme cvetanja beli i zeleni cvetovi sa karakterističnom ljubičastom šarom.

Plodovi đumbira su čaurice koje, kad sazre, kao otvorene puštaju brojne sitne, crne semenke koje se ipak ne koriste za razmnožavanje. To se obavlja vegetativnim putem.  Može gajiti i u sobnim uslovima.  Đumbir je izuzetno popularan zimski začin, koji će vas savršeno ugrejati  iznutra te zaštititi od prehlade i viroze.

Ovaj egzotični gomolj ljutkastog ukusa,  poznat je po svojim protuupalnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiparazitnim svojstvima.

 

[ads1]

 

Đumbir deluje kao sagorevač masnoće i pomaže u gubitku kilograma. Ovaj začin stvara osećaj sitosti, pa nećete imati potrebu za grickalicama između obroka. Ova lekovita namirnica deluje preventivno na pojavu Alchajmerove bolesti. Bez obzira na to koji je uzrok bola, đumbir će vas osloboditi neprijatnog osećaja jer ima antiupalna svojstva.  Umesto kafe, započnite dan čajem od đumbira i pružićete svom telu mnogo lekovitih sastojaka.

Đumbiru je potrebno neko vreme da počne da raste. Da bi se ubrzao njegov rast, najbolje ga je saditi sa staklenim poklopcem, a dno saksije trebalo bi da sadrži rupe kroz koje će kapati višak vode.

Na dno stavite 2,5-5 centimetara sloja zemlje za sadnju, a preko semena dodajte oko 1,5 centimetara sloja. Dobro zalivajte, stavite poklopac, ali nemojte da sprečite dovod vazduha do biljke.

 

[ads2]

 

Održavajte temperaturu zemljišta na oko 21 stepen celzijusovih, ali tako da bude vlažna na dodir, i zalivajte samo kad se zemljište potpuno osuši. Nakon toga, đumbir će proklijati u periodu između 6 i 8 nedelja.

 Đumbir u bašti sadite u proleće, a kao kućnu biljku možete i u ranu jesen, a kada dođe proleće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabrati mesto sa rastresitom zemljom, u prošaranom hladu i redovno zalivajte. Uglavnom ne treba brinuti oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević