TehnologijaZdravlje

Kako da odmorimo oči od ekrana

189773

 

Oči su jedan od najkompleksnijih ograna u ljudskom tijelu, a interesantna činjenica je da polovinu radnog kapaciteta našeg mozga okupiraju informacije koje dobija iz očiju.

Iako oči mogu bez problema da “rade” 24 časa dnevno, preporuka oftalmologa je da u toku jednog dana pravite više pauza kako biste odmorili oči od ekrana.

– Najlakši način da se oči odmore jeste da se ekran računara pravilno pozicionira (udaljenost oko 1 metar  u visini očiju), te da se prati 20–20–20 pravilo, što znači svakih 20 minuta na 20 sekundi gledajte u predmet koji je 20 stopa, odnosno šest metara, udaljen od Vas. Osim toga, trepćite češće i unosite dovoljne količine tečnosti – savjet je oftalmologa Bojana Kozomare.

 

[ads1]

 

 

Kada govorimo o sindromu kompjuterskog vida, zaštitne naočale nam nisu neophodne da bismo se sačuvali, iako mnoge benefite donose naočale sa zaštitnim filterima koje blokiraju plavo svjetlo.

Na mnogim telefonima postoji opcija koja štiti oči od ovog svjetla, te koristi toplije boje koje mogu da pomognu da lakše zaspite noću, te vašim očima pruža udobnost.

Јedan od sindroma kompjuterskog vida jesu suhoća očiju, bol u vratu, česte glavobolje, te smanjena koncentracija. Iako ne može znatno oštetiti oko, potrebno je osluškivati potrebe svog tijela te s vremena na vrijeme odmoriti od ekrana.

RTRS
[ads2]