Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kako da izbjegnete bolest na odmoru

Kako da izbjegnete bolest na odmoru

20190802194159_551731

 

Svaki 30. čovjek se razboli čim prestane da radi i pokuša da se opusti, bilo da je riječ o vikendu ili godišnjem odmoru, ustanovili su holandski istraživači.

Fenomen je dobio i ime – bolest na odmoru.

Glavni razlog iznenadnih glavobolja, prehlada, ukočenosti vrata, bolova u mišićima je stres. Sedmice prije odmora su obično napete, nivo kortizola i adrenalina neprestano raste, pa onog trenutka kad se opustimo, naš imuni sistem slabi i tako biva podložan infekcijama. Među rizične grupe spadaju perfekcionisti i ljudi na visokim funkcijama i odgovornim pozicijama. Ako već ne možete da nađete manje stresan posao, probajte da minimizirate stres prije odmora. Psiholozi savjetuju da se svaki put kad precrtate stavku na spisku obaveza, odmorite. U relaksiranju pomaže i duboko disanje.

 

 

Drugi razlog leži u činjenici da ne možemo da se isključimo, odnosno nastavljamo da radimo i provjeravamo mailove tokom slobodnih dana. Studije potvrđuju da pretjerana upotreba telefona prouzrokuje insomniju i visok krvni pritisak, a u slučajevima zavisnosti i anksioznost. Zato ograničite upotrebu telefona na najviše pola sata dnevno. Opasno je i držanje restriktivnih dijeta neposredno prije odmora jer time slabimo imuni sistem. Ako niste na vrijeme počeli sa skidanjem kilograma, stručnjaci savjetuju da sačekate dok se ne vratite sa ljetovanja.

(Novosti.rs)

Check Also

37946385_926413614211704_8060222960985702400_n

Bira se najbolja šljivovica

    Institut za voćarstvo u Čačku sazvao je za 3. jul ove godine takmičenje …

Powered by Master Media (TM)