Zdravlje

Kafa je ipak NAJZDRAVIJI napitak sa kofeinom? Evo koja pića sa kofeinom su OPASNA PO ZDRAVLJE

unnamed

 

 

Ukoliko vam je za normalno dnevno funkcionisanje neophodan kofein, ipak ga potražite samo u kafi…

Kofein ne može imati loše posledice po zrdavlje ukolko se dobija prirodnim putem, a upravo su listovi čaja i zrna kafe prirodno bogati kofeinom. Međutim, kada se kofein veštački stvara i ubrizgava u pića, može postati krajnje nezdra i opasan, potvrdila je nedavna britanska naučna studija.

 

[ads1]

 

Donosimo vam spisak sa nekoliko napitaka bogatih kofeinom koji su nezdravi za naš organizam.

Energetska pića

Energetska pića sadrže visok procenat šećera, oko 54 grama, a takva količina šećera podstiče gojaznost i loše utiče na probavu. Naime, Cilj energetskih napitaka je da osoba koja ih konzumira unese u organizam veliku količinu kofeina.

 

Ipak, neprirodne količine kofeina i šećera nisu zdrave za naš organizam niti nam na zdrav način podstiču energiju. Umesto ispijanja energetskih napitaka unosite u organizam celovitu hranu i vitamin B.

Gazirana pića

Jedan od najnezdravijih kofeinskih napitaka su upravo gazirana pića, a bezalkoholna pića bogata kofeinom predstavljaju dvostruku pretnju zdravlju. Osim što sadrže ogromne količine šećera, takođe su bogata i kofeinom. Ispijanje takvih napitaka može negativno uticati na biološki ritam ako se piju nakon 17 sati. Osim toga, gazirana pića mogu izazvati i hiperaktivnost.

Sportska pića

Kofein može pomoći i u vežbanju pa se zbog toga često dodaje i u sportska pića. Treba napomenuti da male količine kofeina tokom vježbanja neće predstavljati problem. Ali, ako osoba unese previše kofeina u organizam, to može izazvati ubrzani srčani ritam i povišen krvni pritisak.

magazin.novosti.rs

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

 

 

 

[ads2]