Zanimljivosti

Kada se obavlja zimsko prskanje voćaka

ceska-institut-vocarstvo-valjevci-tura-vocnjak-hladnjaca-jabuke-81

 

Zimsko prskanje ili kupanje voćaka,  je jedna od neizostavnih mera koju voćari moraju da obave ako žele kvalitetan rod i manje problema sa bolestima i štetočinama tokom vegetacije.Dobra voćarska praksa insistira na kvalitetnim preventivnim merama kao što su:

  • Plavo prskanje
  • Sanitarne mere
  • Zimsko prskanje

Plavo prskanje je mera kojom počinje zaštita u narednoj vegetacionoj sezoni,  i ako se obavlja nakon berbe plodova dok još ima lišća na granama kako bi se uradila dezinfekcija lišća i smanjio infektivni potencijal fitopatogenih gljiva koje prezimljavaju u tom opalom lišću. Za ovo prskanje se preporučuju preparati na bazi bakra kod čije primene moramo voditi računa na spoljašnu temperaturu koja treba da bude iznad 10°C.

 

[ads1]

 

Tokom kasne jeseni ili u zimskom periodu,kada to vremenski uslovi dozvole treba pristupiti sanitarnim merama u zasadu. Sanitarne mere koje se preporučuju su odsecanje sasušenih grana i grančica ,uklanjanje celih stabala po potrebi, struganje i skidanje kore ispod koje rade štetočine kao što su drvotočci i strižibube,uklanjanje mumificiranih tj. sasušenih plodova i lišća. Tek nakon svega ovoga pristupiti rezidbi. Ove mere se završavaju iznošenjem biljnog materijala iz zasada i njegovim spaljivanjem.

Zimsko prskanje se izvodi od bubrenja pupoljaka do fenofaze ,,mišje uši“.

Zimsko prskanje treba obaviti kombinacijom mineralnih ulja, insekticida (iz grupe Piretroidia ), kao i fungicidima na bazi bakra (Bakar hidroksid).

Mineralno ulje deluje mehanički. Sprečava razmenu kiseonika i dovodi do gušenja prezimljujućih formi,  a samim tim i do smanjenja populacije štetočina za narednu vegetaciju.

Preparati na bazi bakra uništavaju prezimljujuće organe biljnih parazita čime se smanjuje njihov infekcioni potencijal.

 

Izvor: Domaćinska kuća

 

[ads2]