Aktuelnosti RSAktuelnosti Višegrad

Jusko: Razgovori o izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd počinju sutra

20180205104444_463512

Ministar saobraćaja i komunkacija BiH Ismir Jusko potvrdio je da danas u BiH stiže turska delegacija s kojom će se razgovarati o izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd. Zvanični sastanak zakazan je za sutra, 6. februara.

– Nakon godinu dana, na sastanku u Istanbulu defininsane su dvije rute, jedna preko Tuzle, druga preko Višegrada. Struka je istakla da Tuzla trpi najviše saobraćajno zagušenje, 22.000 vozila na dnevnoj bazi. Isticao sam, Tuzla je bila prioritet da se riješi, s druge strane – to je jaka industrijska zona, milion stanovnika, a kada imate ovakvog investitora – to je ispružena ruka – izjavio je Jusko za televiziju N1.

On je ocijenio da ni istočna Bosna ne treba ostati odsječena.

– Čuo sam da nema dovoljno vozila na dnevnoj bazi i da ta dionica nije isplativa. Pa kako će biti kad nemate infrastrukturu. Kada napravite kvalitetnu autocestu – kapacitet će se povećati – ocijenio je ministar Jusko.

[ads1]

 

– Nakon Istanbula, imao sam priliku da vidim oba projekta i kraka koji se spajaju sa glavnim gradom. Imate sjevernu Bosnu koja se spaja sa Koridorom 5C, sa Srbijom i Hrvatskom u tom dijelu. Imamo projekt na stolu, ispred nas je puno posla – kaže Jusko.

Istakao je da to nije samo posao državnog ministarstva, nego da će ulogu igrati i entitetska ministarstva.

– Svi kao tim možemo dovesti da projekat ne čeka. Struka je rekla da ne trebamo biti optimistični. Treba dosta stvari spremniti na terenu, obići svaki metar, vidjeti koliko je tunela, koliko klizišta, koliko je privatnog zemljišta, a to bi trajalo dvije godine – izjavio je.

Upitan da li će se onda odlučiti ruta dionice Sarajevo-Beograd, rekao je da imamo definisano, kružni tok prema istočnoj i sjevernoj Bosni, ali nije želio da prejudicira i govori da će biti za tačno dvije godine, jer nije “sam u vertikali”.

– Ja ću kao državni ministar pravovremeno, etapu po etapu informisati javnost. Turska delegacija dolazi danas, svima nam je stalo da krene. Prijedlozi su jasno definisani, ostavio bih po strani razgovore – više konkretnog rada. Turska će snositi finansije, kada danas dođu i sutra – tema će biti način finansiranja. Dozvolite da završimo sastanak, da nam prezentuju kako, a mi ćemo poslati saopštenje” – izjavio je Jusko.

[ads2]

 

Niko do sada nije izašao sa informacijom koliko bi trajala gradnja ceste Sarajevo – Beograd, pa tako ni državni ministar nije to želio dok ne dobije konkretne podatke od struke.

– Trebamo prihvatiti ispruženu ruku investitora, nikada nismo imali ovakvu ponudu. Građani će imati benefite od projekta – rekao je ministar Jusko za televiziju N1.

Fena