Srbija

Jurić: Fondacija u oktobru pokreće peticiju za uvođenje doživotne kazne za ubistvo dece

ftfktkqTURBXy8xMDQ0NzdiNzk3ODY4MDZiMDY5NWYzOGZjYTM0ZDQ3Yy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić izjavio je danas u Subotici da će ta fondacija 23. oktobra pokrenuti peticiju za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo dece i da je plan da se u 30 gradova Srbije prikupi 500.000 potpisa građana.

– Čekali smo odgovor države. Predao sam predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković u maju predlog izmene Krivičnog zakonika – nismo dobili odgovor. Cifra od 500.000 potpisa vrlo je realna i borićemo se svim snagama da to i dostignemo – rekao je Jurić uoči druge stručne konferencije o bezbednosti dece “Bezbednost i odgovornost”.

On je kazao da ako neko siluje i ubije trogodišnje dete, ne postoji šansa za popravni, nema popravnog i da se taj čovek neće promeniti.

– Mi želimo da ubice naše dece ne mogu više da ponove tako nešto i da dobiju priliku da šetaju slobodno ulicama. To jeste jedan vid prevencije, da odstranite jednog čoveka i ne date mu više priliku da izađe i samim tim se stvara sigurnije okruženje za sve nas – smatra Jurić.

Na celodnevnoj konferenciji, na kojoj prisustvuje veliki broj stručnjaka iz Srbije i okruženja, kao i prestavnici ministarstava, biće reči o brzom alarmiranju javnosti ako nestane neko dete, o bezbednosti dece na internetu i digitalnom nasilju i o inicijativi Fondacije “Tijana Jurić” o izmenama Krivičnog zakonika i uveđenja doživotne kazne zatvora za počinice.

Jurić je dodao da u državi mora da dođe do pravog rešenja, jer je to jedini način da kao društvo napreduje kad je u pitanju bezbednost naše dece.

– Shvatamo svi kao društvo da imamo problem i da želimo taj problem da rešimo. Cilj skupa je da se ustanovi gde se nalazimo kao društvo, kao roditelji i da li dovoljno razmišljamo o našoj deci – kazao je Jurić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je lično spreman da takav predlog podrži, ali da pravnici treba da kažu da li je doživotna kazna za počinioce najbolja mera.

– Lično, kao roditelj, kao neko ko je video ogromno zlo koje se nanosi našoj deci u ovoj zemlji kroz posao koji obavljam, ne mogu da kažem da nisam razmišljao o tome. Nekada mi se čini da su kazne koje se izriču previše blage. I 20 ili 40 godina nije dovoljno za monstrume koji ubijaju decu – kazao je Stefanović.

On je rekao da je od 674 slučaja prijavljene nestale dece, njih 640 pronađeno, a da se za 34 dece još traga.

– Ulažemo maksimalnu pažnju u rešavanje ovih slučajeva. Svakom slučaju se pristupa odmah, a veliki deo je i na roditeljima koji uvek moraju znati gde su im deca – smatra Stefanović.

On je apelovao na građane da odmah prijavljuju nasilje koje se dešava u njihovom okruženju.

– Pozovite kada čujete da neko maltretira dete, kada neko tuče ženu, pozovite kada se u vašem okruženju dešava nasilje. Nemojte čekati da naiđe neko drugi, da to uradi za vas. To je obaveza svih nas – rekao je Stefanović.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da je u toku izrada plana sa organizacijom Sejv d’ čildren (Save the ćildren) koja predstavlja analizu uporednih praksi u Evropskoj uniji i svih praksi koje postoje u Srbiji.

– Najbolja je praksa koju ima Velika Britanija i Srbija treba mnoge instrumente koje ima da upodobi sa praksom iz Velike Britanije – kazala je Matić.

Ona je rekla da je Nacionalni kontakt centar u Srbiji, koji je od februara ove godine primio oko 3.000 poziva, jedan deo te prakse, a da je razlika u tome da se Velika Britanija ovim problemom bavi već 30 godina i da je njihovo iskustvo ogromno u ovoj oblasti.

– Oni su uspeli da objedine sve vladine organizacije i službe koje se bave ovim pitanjem, sva tužilaštva, resorna ministarstva, i to je ono što smo i mi u kontakt centru uspeli da uradimo, ali naš čeka još mnogo posla – kazala je Matić.

blic.rs