Federacija BiH

Još jedan „biser” Bisere Turković

677z381_turkovic-bisera

 

U njenom istupu, povodom hapšenja Edina Vranja u Srbiji, politički predstavnici Srba prepoznaju neskrivenu nameru za dominacijom Bošnjaka i želju za uređenjem BiH po modelu skrojenom u krugovima SDA

Političko Sarajevo javno je iskazalo podršku Edinu Vranju, bivšem  načelniku Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, koji se dovodi u vezu sa ratnim zločinima nad zarobljenim Srbima u Goraždu, zbog čega je i uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac. Predvodnik u toj podršci je  ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković koja je zdušno podržala i Sakiba Mahmuljina, komandanta Trećeg korpusa Armije BiH, osuđenog početkom ove godine  na desetogodišnju kaznu zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima.

Osim što je iznela brojne neprimerene  optužbe na račun Srbije, Turkovićeva je, zloupotrebljavajući poziciju na kojoj se nalazi, uputila i preporuku državljanima BiH koji su, „na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine”, da ne putuju u Srbiju.

 

[ads1]

 

 

Ta preporuka, koja je javnosti predstavljena kao stav Ministarstva inostranih poslova BiH, objavljena je odmah nakon što je stigla  vest da je Viši sud u Beogradu odredio jednomesečni pritvor za Edina Vranja.

I u ovom najnovijem „biseru” šefice BiH diplomatije, kao još jednom dokazu njene samovolje i umišljenosti da o spoljnoj politici BiH samo ona može  odlučivati, politički predstavnici Srba prepoznaju  neskrivenu nameru za dominacijom Bošnjaka i njihovu želju za uređenjem BiH po modelu skrojenom u krugovima Stranke demokratske akcije, čiji je član i Turkovićeva.

Lider PDP-a Branislav Borenović mišljenja je da Turkovićeva  „nije dostojna” funkcije koju obavlja.

„Neverovatan je presedan i skandal da ministar spoljnih poslova jedne zemlje preporučuje svakome ko može biti osumnjičen, ili je eventualno počinio ratne zločine da ne putuje u susednu, prijateljsku zemlju”, rekao je Borenović.

Uz napomenu da je Turkovićeva „ministar ekstremnog krila SDA i da ima kontoverznu ulogu u ratu”, Borenović je za Srnu naveo da ona svojim ponašanjem „samo pokazuje kakav odnos ima neko, ko navodno štiti BiH, kada dođe do mogućnosti da se otkrije šta su njeni ‘saborci’ činili tokom proteklog rata”.

 

[ads2]

 

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH izjavila je da je jedan od ciljeva bošnjake politike da se „putem uopštavanja stvari relativizuju nesumnjivo dokazani ratni zločini koje je počinila bošnjačka armija u proteklom ratu.

Upozorenje MIP-a BiH da se ne putuje u Srbiju, prema njenom mišljenju, pokazatelj je da se „to ministarstvo pretvorilo u provodioca bošnjake politike” i samo je jedan od dokaza „kakvu oni (Bošnjaci) dobrosusedsku saradnju zagovaraju i kako su doveli BiH do statusa nemoguće države.

Podršku Edinu Vranju iskazali su i članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović . U saopštenju za javnost oni su osudili njegovo hapšenje, navodeći kako je to, „novi u nizu sračunatih progona nad građanima BiH”. Za njih dvojicu Srbija je zemlja koja „očigledno nastavlja  da provodi svoj ratni plan kroz progon građana BiH”.

 

 

politika.rs