Aktuelnosti RS

Jezero gotovo nestalo, veslači ne gube nadu: “Očekujemo da će se voda vratiti na normalan nivo do proleća”

0gGktkqTURBXy80YjY3MGVlOTJjNWI2OGU5ZDk4YjQzMDYxYjA0M2MzYS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Javnost u BiH zaprepaštena je sve češćim vestima o fenomenu presušivanja veštačkih jezera. Nakon Jablaničkog, danas je stigla vest da je presušilo i Ramsko jezero.

Zbog nedostatka padavina, ali i povećane proizvodnje električne energije, veštačka akumulacija Ramsko jezero je na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Dolina je prepuna tragova nekadašnjih naselja. Ostatak prostranog groblja, takođe, u tragovima su vidljivi i ostaci nekadašnjih voćnjaka, domova, ali i ljudskih ostataka, obuće i posuđa.

Sekretar Veslačkog centra „Rama“ Filip Šimunović je za Avaz.ba naglasio da je ovakvo stanje prisutno već godinama, a dodao je da akumulaciono jezero za proizvodnju struje koriste Elektroprivreda HZHB Mostar i Elektroprivreda BiH.

– Stalni usponi i padovi nivoa jezera već 20 godina itekako loše utiču na okolinu. Očekujemo da će se voda vratiti na normalan nivo do proleća, ali smo spremni na sve. Zime su ovde veoma oštre tako da mi svakako u ovo doba ne treniramo na ovom području, nego radimo pripreme u teretani – rekao je Šimunović.

 

 

Iako je jezero gotovo nestalo, članovi Veslačkog centra „Rama“ ne planiraju odustati.

– Ukoliko ne dođe do povratka akumulacije ići ćemo na kampove u primorje. U svakom slučaju nastavićemo da se bavimo ovim sportom – zaključio je Šimunović.

blic.rs