Breaking News
Home / Zanimljivosti / Jesenja prihrana pčela ovim ili ne?

Jesenja prihrana pčela ovim ili ne?

pcelinjak-kosnice-sjenica-pclar-profesor-geografije-9

 

I ako mnogi pčelari ne podržavaju prihranu pčelinjih društava šećernim sirupom,  praktično bez prihrane šećernim sirupom nije moguće zazimiti pčele.
S tim što stvaranje zaliha treba da se završi na vreme-poželjno je ako je moguće u avgustu, ako se kasni može i u septembru, da bi bilo podsticajnog efekta i da bi se sirup mogao zapečatiti do početka zazimljavanja. Na ovaj način prilikom prerade sirupa (zgušćavanje i invertovanje) učestvuju i stare pčele, koje će do zime uginuti.

 

 

U slučaju kasnog prihranjivanja velikom količinom sirupa mlade se pčele za vreme prerade mogu fiziološki iznuriti, što se odražava na dužinu njihovog života i na hraniteljsku moć u proleće.
U slučaju kasnog prihranjivanja većom količinom sirupa, iako su u jesen pčelinja društva jaka, prezimljuju oslabljena i sa iznurenim pčelama. Ona često stradaju od nozemoze i drugih oboljenja, zbog čega u proleće zaostaju u razvoju.

 

 

Nektarski med je visokokvalitetna prirodna hrana za pčele, bogata kako prostim, grožđanim i voćnim šećerom koje organizam lako usvaja, tako i mikroelementima, enzimima, azotnim materijama, organskim kiselinama i drugim sastojcima, kojih nema u običnom šećeru. Ogledi su pokazali da samo delimična zamena nektarskog meda šećernim sirupom i na vreme obavljeno jesenje prihranjivanje nema štetnih posledica po pčelinje društvo.

 

Izvor: Domaćinska kuća

Check Also

mtel-tv-to-go-TV-sadrzaj-za-svakoga

TV TO GO Televizija za ponijeti BESPLATNO uz svaki m:tel TV paket

  Postoji zaista mnogo razloga zašto odabrati m:tel TV pakete. Neki od tih razloga su moderne …

Powered by Master Media (TM)