Aktuelnosti RS

Jeftiniji lijekovi u apotekama od sredine juna

20170520113054_237138

Banjaluka – “Plaviks”, “enalapril”, “ranitidin” i “pancef” samo su neki u moru lijekova čije je nove maksimalne veleprodajne cijene u petak objavila Agencija za lijekove BiH, a kojih će se od polovine juna morati pridržavati sve apoteke.

Cijena pojedinih lijekova, na osnovu spiska ove agencije, biće niža i za više od 50 odsto. To je omogućeno Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno stupio na snagu. Kako su ranije objasnili u ovoj agenciji, za korekciju cijena u apotekama biće potrebno od 15 do 30 dana.

– Ovo je prvi put da država propisuje cijene lijekova, jer je do sada to radila farmaceutska industrija, a agencija ih je samo evidentirala – rekli su u agenciji.

Očekuje se da će primjenom ovog pravilnika na tržištu lijekova, koje je godišnje teško 520 miliona maraka, biti ušteđeno oko 50 miliona KM.

– Agencija će kontrolisati veleprodaju, odnosno da li su veleprodavci ispoštovali pravilnik, međutim, maloprodaja ostaje izvan naše nadležnosti – kazali su iz agencije.

Međutim, s obzirom na to da je maloprodaja u entitetskim nadležnostima, postoji opasnost da apoteke snize cijenu tek za desetak odsto.

Trenutno je visina maksimalnih maloprodajnih marži na lijekove određena uredbom i u RS ona iznosi maksimalno 20 odsto, dok se u FBiH, prema nezvaničnim informacijama, u nekim kantonima kreće i do 25 odsto.

Tako bi kutija “plaviksa” sa 28 tableta, koja sada košta oko 33 KM, u apotekama u RS uskoro trebalo da bude najviše 27,20 KM.

Pojeftinjenje lijekova jedva čekaju svi stanovnici BiH, a najviše socijalno ugroženi i penzioneri.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj ističe da u RS više od 80 odsto potrošača lijekova čine penzioneri.  Zbog velike potrošnje skupe medikamente, kaže, smatrali su zajedničkim problemom, zbog čega su zajedno sa kolegama iz FBiH prijetili protestima.

– Penzioneri su najviše oštećeni zbog skupih lijekova. Na taj način uzimali su nam posljednji zalogaj iz usta, jer su mnogi skoro čitave penzije davali za lijekove – rekao je Rakulj.

Dodao da će ovo pojeftinjenje penzionerima mnogo značiti. Međutim, u pojeftinjenje će povjerovati, kaže, tek onda kad cijene budu niže i u apotekama.

Pojeftinjenje pojedinih lijekova, a naročito antibiotika “pancefa” koji se često propisuje djeci za liječenje bakterijskih infekcija, obradovalo je i mnoge roditelje. Za ovaj lijek sada moraju da izdvoje oko 18 maraka, dok će ubuduće njegova maksimalna veleprodajna cijena biti 8,83 KM.

BiH je proteklih godina bila jedina zemlja u Evropi koja nema pravilnik o lijekovima. Građani su zbog toga plaćali višestruko skuplje lijekove nego u zemljama regiona, zbog čega su prečesto u nabavku odlazili preko Drine.

glassrpske.com