Aktuelnosti RS

Jabuke i šljive caruju plantažama

sljiva

U strukturi voćarske proizvodnje u Republici Srpskoj najzastupljenije su šljive i jabuke, zbog veoma povoljnih agroekoloških uslova, a posljednjih godina sve više niču zasadi malina i lješnika, zbog lakog plasmana i dobre cijene na tržištu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je procijenjeni obim proizvodnje u sektoru voćarstva oko 331.000 tona godišnje, a očekivana vrijednost proizvodnje je oko 201,16 miliona KM.

– Najzastupljenije su šljive, koje su zasađene na 7.557 hektara zemljišta, čija je vrijednost proizvodnje oko 72,5 miliona KM. Slijede jabuke, na 3.392 hektara, a u samom vrhu su i kruške, koje obuhvataju 1.451 hektar. Maline, grožđe i jagode zauzimaju znatno manje površine, koje ne prelaze 1.000 hektara – rekli su u ministarstvu.

Dodaju da je pod voćnjacima u RS 14.535 hektara zemljišta.

– Uzgoj šljiva na našim područjima je tradicionalan, a pored intenzivnih zasada, ovo voće se dosta uzgaja i na okućnicama i u dvorištima. To je vrlo značajna sorta voća, jer osim što se proizvodi kao konzumna, dio šljiva se koristi za preradu u džemove, pekmeze, slatka, te neizostavnu rakiju – kaže viši stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo pri resornom ministarstvu Bojana Šukalo.

Podizanje plantaža jabuka i krušaka u bivšoj Jugoslaviji šezdesetih godina prošlog vijeka znatno je doprinijelo tome da se stanovništvo okrene proizvodnji ovih sorti.

– Posljednjih nekoliko godina mnogi voćari podižu zasade malina i lješnika zbog obezbijeđenog plasmana, ali i zbog toga što se uloženi novac brzo vraća – istakla je Šukalova.

Ona navodi da voćarska proizvodnja nije nimalo laka i da  zahtijeva poštovanje struke, jer svaka učinjena greška prilikom podizanja zasada živi koliko i taj zasad.

– Potrebno je adekvatno pripremiti i izbrati zemljište, zatim izabrati vrlo kvalitetne sadnice, a primjena agrotehničkih mjera mora biti obavezna – savjetuje ona.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dočijnović pojašnjava da su šljive i jabuke najzastupljenije zbog povoljnih klimatskih uslova, ali i zbog tradicije.

Dodaje da je posljednjih pet godina proizvodnja voća u RS bila vrlo isplativa, ali u posljednje vrijeme zbog klimatskih promjena voćari jedva sastavljaju kraj s krajem.

– Bilo je mnogo mraza, koji nam je uništio voće i jedva opstajemo. Ako se ovako nastavi, moraćemo drugačije odgovoriti prirodi i podučiti se novim metodima odbrane da bismo postigli optimalnu proizvodnju – kazao je on.

Kvalitet

Bojana Šukalo ističe da je tržište danas vrlo nemilosrdno, zbog čega put do kupca pronalaze samo proizvodi koji dostižu visok kvalitet.

– To je razlog što se domaći proizvođači sve više uključuju u praćenje novih tehnologija i primjenjuju savjete stručnjaka, jer samo na taj način mogu ostvariti bolji rod i kvalitetnije proizvode – kazala je Šukalova.

Izvor: Glas Srpske