Zlatibor

ISKLESAO SKULPTURU PATRIJARHA PAVLA Nesvakidašnji podvig drvodelje, za dva mjeseca napravio remek djelo (FOTO)

d514f82398e98549bf5ad492a1f625a7-872x610

 

Samouki drvodelja iz zlatiborskog sela Šljivivica jedan je od onih koji je svoju ljubav i hobi pretočio u posao. Njegovih vještih ruku djelo jeste simbol srpske planine, katrandžija sa mazgom koja već godinama krasi Kraljev trg.

Isklesao je od drveta i Aleksu Šantića, kneževe Miloša Obrenovića i Karađorđa. Sada je iz njegove radionice izašlo još jedno remek djelo vrijedno pažnje velika skulptura Patrijarha Pavla.

 

[ads1]

 

– Ideja za ovakvom skulpturom krenula je slučajno, a prije svega iz poštovanja prema liku i djelu našeg velikog patrijarha. Bilo mi je potrebno dva mjeseca da je isklešem, od lipovog drveta gdje sam utrošio oko kubik i po materijala. Lijepio sam daske a onda obrađivao po njegovom liku. Sama skulptura je oko dva metra, veća je u odnosu na prirodnu veličinu. Ovo je već drugi primjerak patrijarha Pavla koji sam isklesao, prvi je postavljen u jednoj od naših crkva – kazao je za RINU, Miladin Lekić iz zlatiborskog sela Šlivovica.

Kako od debelog stabla napraviti skulpturu od koje zastaje dah Miladin je učio sam, korak po korak. Na svom primjeru je pokazao da je srećan samo onaj čovjek koji radi ono što voli. Bio je automehaničar, ali je odmalena voleo da crta i pravi oblike od drveta. Prvi svoj rad čuva i danas jer je bio prekretnica u njegovom životu.

 

[ads2]

 

– U početku nije bilo lako savladati sve tajne zanata. Dobijete stablo od dva metra i sad morate od njega napraviti neki oblik. Prvo radi motorna testera, kako bi se otklonio višak materijala, kad se dobiju određeni obrisi tad se počinje sa gletovanjem, a na kraju se postupak završava šmirglom. Najčešće se koriste orahovo i hrastovo drvo, jer su najpogodniji, a građu nabavljam u našim zlatiborskim šumama – priča drvodelja iz Šljivovice.

Svoj talenat sa puno ljubavi i pažnje, ovaj Zlatiborac prenosi i na dva sina koji su uz oca u radionici od malih nogu. Zajedno su napravili i nekoliko malih predmeta od drveta, pa ako je suditi po tome, još će se kvalitetnih i krupnih skulptura praviti u Šljivovici.

 

srpskainfo.com