Zanimljivosti

Ima li posla na pčelinjaku

936624_10201456363595755_704810882_n

 

Novembar je poslednji jesenji mesec, sa velikim temperaturnim kolebanjima i brzim opadanjem vrednosti temperature, posebno noću, tako da i temperature ispod nule nisu nemoguće.

Zimsko klube je važan biološki momenat adaptacije, jer pčelama njegova elipsoidna forma i kompaktna zbijenost obezbeđuje najekonomičnije i veoma uspešno održavanje u zimskim uslovima sa minimalnim fizičkim naporom tokom narednih 4–5 meseci zavisno od godine do godine. Fiziološko stanje pčela koje zimuju, posebno onih iz jesenjeg legla, takođe je prilagođeno predstojećem zimovanju. Za razliku od letnjih pčela, kod zimskih su podždrelne žlezde i masno telo bolje razvijeni, u njima je nagomilana veća količina rezervi belančevinastih materija i masti. Procenat suvih materija u telu ovih pčela je veći, jer imaju i veću količinu hranljivih materija, a ukupna količina vode u njihovim tkivima je manja. Osim toga, u hemolimfi (krvi) pčela se povećava količina šećera glukoze. Sve ovo je veoma važno za prilagođavanje pčela zimovanju, pošto kod pojedinih individua smanjuje tačku zamrzavanja telesnih sokova i obezbeđuje rezerve hranljivih materija. I dužina života ovih zimskih pčela tako hranjenih i spremljenih za zimu je veća nego letnjih, što im omogućava da društva prežive tokom zime do izlaska novog legla i novih mladih pčela krajem zime i početkom proleća koje treba da zamene stare pčele i nastave dalje aktivnosti u društvu.

 

[ads1]

 

Poslednji povoljni dani u novembru dozvoljavaju pčelaru obavljanje završnih poslova oko pčelinjih društava i njihovu definitivnu pripremu za zimu. Ako je propušteno da se stavi zaštita na leto protiv ulaska miševa i rovčica treba to obavezno učiniti sada, pošto se prethodno pregleda da miševi nisu već u košnici. Ukoliko treba neki deo ili celu košnicu zameniti, krajnje je vreme da se to uradi. Zaštitu od vetra obavezno treba obezbediti.

spos.info

 

[ads2]