Srbija

HVALA VAM ZA SVE Četiri naše slavne odbojkašice oprostile se od dresa reprezentacije

Jelena Nikolić, Jovana Brakočević, Suzana Ćebić i Maja Ognjenović su posle osvajanja srebrne medalje u Riju odlučile da okače patike o klin.

Jelena Nikolić

Na poziciji primača više nećemo gledati Nikolićevu, libero više neće biti Suzana Ćebić, ubitačne paralele sa pozicije korektora u protivničko polje više neće slati Jovana Brakočević, a lopte savršeno precizno neće dizati Maja Ognjenović. Sve četiri su reprezentativno putovanje započele 2006. Od tada delile su i dobro i zlo. Osvajale medalje, radovale se, tugovale zbog poraza, ali pre svega, bile podrška jedna drugoj u svakoj situaciji.

Izreka kaže da je nagrada u putu, a ne u destinaciji. Sledi priča o jednodecenijskom putovanju popločanom sjajnim rezultatima, koje je kulminaciju imalo prošle godine na Olimpijskim igrama, kada je tim osvojio srebrnu medalju.

– Moj oproštaj je bio očekivan ove sezone, iako nikada nisam volela da pričam o rastancima. Razmišljala sam da se povučem 2011, ali odlučila sam da posle rođenja sina Alekse 2013, nastavim do Olimpijskih igara u Riju – rekla je za “Blic” Jelena Nikolić.

Jovana Brakočević

Foto: Jens Buettner / EPA;Jovana Brakočević

Jovana Brakočević se takođe ostvarila kao majka i to je jedan od ključnih razloga njenog povlačenja.

– Nisam mogla da ostavim Viktora na nekoliko nedelja ili mesec dana kao što je to bio slučaj za vreme Igara u Riju. Koliko god da sam ponosna što sam bila deo ekipe, ne postoji medalja koja može da mi vrati propušteno vreme sa sinom. Nisam ga pravila da bih ga ostavila nego da bih bila majka. To sam silno želela – za naš list je kazala Brakočevićeva.

Dok smo razgovarali sa Nikolićevom, Brakočevićeva i Ćebićeva nisu imale dileme kada je trebalo izdvojiti trenutak najveće sreće.

– Prvi poziv za reprezentaciju – rekla je Suzana Ćebić. – Tako je sve počelo i evo koliko sjajnih godina je iza nas.

Suzana Ćebić

Foto: ProfimediaSuzana Ćebić

Nikolićeva se nadovezala.

– Nastupi za reprezentaciju nisu podrazumevali samo igranje, već i način života jer smo ponekad bile zajedno od maja do novembra. Stekla sam prijatelje za ceo život. Na kraju su sva odricanja dobila smisao. Ja sam dosta dala Srbiji, ali Srbija mi je vratila istom merom.

Brakočevićeva posebno pamti…

– Osvajanje Evropskog prvenstva u Beogradu 2011. Prvo zato što je bilo kod nas, a mi smo se popele na krov Starog kontinenta, ali i prošlo leto i osvojena srebrna medalja u Riju. To je nešto što svaki sportista sanja.

Jelena i Jovana ne žale ni za čim, ali Suzana ima neostvarenu želju.

– Žao mi je što nisam osvojila medalju na Olimpijskim igrama. Međutim, ni to što nisam bila sa devojkama nije umanjilo sreću koju sam osetila kada su osvojile srebro u Riju.

Maja Ognjenović

Foto: Tanjug/APMaja Ognjenović

Majino nikad ne reci nikad

Maja Ognjenović je nedavno rekla:

– Pričali smo posle Rija i rekla sam ako ne budem na spisku, znači da nisam u reprezentaciji. Selektoru i ostalima je želja da osvojimo svetsku titulu naredne godine u Japanu, ali mislim da je daleko pričati na tu temu. Ja mogu poput njega da kažem: nikad ne reci nikad.

Navijamo za naslednice

Sve tri su imale zajedničku poruku za mlade generacije.

– Neka nastave tamo gde smo mi stale. Treba samo da se trude, da budu vredne, imamo talenat koji nema nijedna druga zemlja. Samo napred, navijamo za njih – rekla je Brakočevićeva.

Jovana Brakočević – 4 medalje

SP (2006) – bronza

EP (2007) – srebro

EP (2011) – zlato

OI (2016) – srebro

Maja Ognjenović – 6 medalja

SP (2006) – bronza

EP (2007) – srebro

EL (2010) – zlato

EP (2011) – zlato

EP (2015) – bronza

OI (2016) – srebro

Suzana Ćebić – 5 medalja

SP (2006) – bronza

EP (2007) – srebro

EL (2010) – zlato

EP (2011) – zlato

EP (2015) – bronza

Jelena Nikolić – 4 medalje

SP (2006) – bronza

EP (2007) – srebro

EP (2011) – zlato

OI (2016) – srebro

 

blic.rs