Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / HUMANITARNA POSTAVKA Ugljevički fotograf pomaže bolnici u Foči

HUMANITARNA POSTAVKA Ugljevički fotograf pomaže bolnici u Foči

fotograf4-872x610

 

U galeriji Centra za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku postavljena je izložba fotografija “Ženski portret u prirodi” Dragana Đukića, autora koji je do sada imao dvije kolektivne i jednu samostalnu izložbu.

 

Izložba je humanitarnog karaktera, a prihod je namijenjen za nabavku medicinske opreme za neonatološko odeljenje Univerzitetske bolnice u Foči.

Izložba je organizovana u saradnji s Udruženjem roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” i Udruženjem žena “Rudar” iz Ugljevika.

 

 

U vrijeme kada nam je pandemija ograničila slobodu, izazvala razne strahove i nedaće oštro Đokićevo oko ovjekoviječilo je smirene, zadovoljne i srećne žene u bajkovitom prirodnom okruženju, koje bude pozitivna osjećanja. Prema ocjeni istoričara umjetnosti, ove fotografije šalju svojevrsnu poruku posmatraču – da postoje i da će postojati na ovoj planeti još mnogo stvari kojima se treba radovati.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Glavna inspiracija su mi žena i priroda, a žena i priroda su cjelina i ne mogu se posmatrati odvojeno. Bar u mojim očima. Izložio sam 30 fotografija, rađene u četiri, pet dimenzija – objašnjava ugljevički umjetnik.

Porodična tradicija

Bavljenje fotografijom je, kaže Đukić, porodična tradicija više od 65 godina. Ljubav mu je prenio djed Živan, koji je bio strastveni fotograf.

– Otkako znam za sebe družio sam se s fotoaparatima, laboratorijama, kojekakvim rastvorima. A onda su došle kamere, pa mobilni telefoni. Djed radi analogno, a ja digitalno. Potrebno je oštro oko, dobar kadar, idealno osvjetljenje. Tek kada se sve poklopi možete reći da imate umjetničku fotografiju. Svaki sekund, svaki minut, vi vidite fotografiju tamo gdje je drugi ne vide – kaže Đukić.

Spojio je lijepo i korisno. Srećan je što će njegove fotografije pomoći drugima, jer posjetioci, osim što uživaju u njegovim djelima, mogu da doniraju novac u humanitarne svrhe.

Podrška

Akciju su podržala Udruženja “Mrvice” i “Rudar”, osnovana da pomognu prvenstveno djeci.

Predsjednica Udruženja žena ”Rudar” Ugljevik, Jelena Spasojević, kaže da je ideja bila da se pomogne odjeljenju fočanske bolnice koje zbrinjava prijevremeno rođenu djecu.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Naše malo može da spasi nečiji život. Posebno kad se radi o tim malim bićima. Moramo imati empatiju prema onima kojima je pomoć potrebna – istakala je Spasojevićeva.

 

 

Ambiciozni planovi za kulturu

Centar za kulturu u Ugljeviku prilagodio je rad epidemiološkoj situaciji. Direktor Centra za kulturu “Filip Višnjić” Ugljevik, Predrag Vujević, kaže da je pandemija virusa korona ugrozila rad ove kulturne ustanove, ali da su uprkos tome planovi ambiciozni.

– Nastavićemo da organizujemo izložbe, književne večeri i druge sadržaje, uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera – najavio je Vujević.

Autor izložbe fotografija “Ženski portret u prirodi”, Dragan Đukić, trenutno priprema izložbu ženskih aktova. Njegov umjetnički rad primjećen je i van granica BiH.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Od 230 radova iz 20 zemalja Draganova fotografija je među izabranim radovima za Peto međunarodno bijenale “Marko Krstov Gregorić” u Petrovcu u Crnoj Gori. Bijenale je trebalo da bude održano 2020, ali je zbog pandemije odgođeno za ovu godinu.

 

Autor: S. R. M. – srpskainfo.com

 

Check Also

172594

U Srpskoj 346 novooboljelih, 4 iz Višegrada, 2 iz Foče, 3 iz Novog Goražda, 1 iz Rudog, 2 iz Čajniča 

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu …

Powered by Master Media (TM)