FočaSvijet

Hirurg Dražan Erić: Najveći uspjeh je kada riješite anomaliju šake kod djeteta

20181005140527_501160

Bolnica “Al Emadi” u Dohi, glavnom gradu Katara, prije pola godine u svoje redove primila je eminentnog hirurškog stručnjaka Dražana Erića, ali je odlaskom ovog specijaliste plastično-rekonstruktivne hirurgije fočanska bolnica mnogo izgubila.

Kakav je gubitak pretrpjela ne samo fočanska bolnica, nego i cijela BiH, svjedoče i uspješne operacije koje je ovaj stručnjak obavio, prestižne nagrade koje je osvajao, kao i pacijenti kojima su Erićeve operacije promijenile život.

“Moje kolege i ja smo prvi u RS uradili replantaciju prsta 2011. godine, a zatim nekoliko godina poslije i replantaciju šake i to u nivou dlana, koji je najteži nivo za replantaciju s obzirom na mnoštvo struktura koje morate da spojite”, priča Erić i dodaje da su te procedure uvedene kao rutinske u fočansku bolnicu, što je, kako kaže, jedinstven slučaj u svijetu da u jednoj regionalnoj, relativno maloj bolnici radite takve operativne zahvate bez mikroskopa.

U plastičnoj hirurgiji je, priča, dvadeset godina te je u tom periodu uradio mnogo operativnih zahvata iz svih oblasti plastične hirurgije.

 

[ads1]

 

“Svakako najveća satisfakcija je kada uspijete da riješite neku kontigentalnu anomaliju šake kod djeteta”, rekao je Erić.

Operativnim zahvatom, priča Erić, djetetu omogućavate da koristi šaku, čime se poboljšava kvalitet života.

A osim što su poboljšavale kvalitet života pacijenata, operacije pod Erićevim vodstvom su i spasavale ekstremitete pacijenata, o čemu najbolje govori svima dobro poznata operacija replantacije šake mladića iz Rogatice.

Naime, nakon što je prije tri godine dvadesettrogodišnjaku iz Rogatice cirkular odsjekao pola šake s prstima, tim fočanskih ljekara na čelu s Erićem je uspješnom operacijom mladiću spasao ruku.

Radio je i kompletne rekonstrukcije zida grudnog koša, neuromuskularne transfere kod povrede nerava donjih ekstremiteta, komplikovane rekonstrukcije na glavi…

“Za mene lično najkomplikovaniji operativni zahvat je upravo replantacija dlana jer se tu pokazuju znanje, vještina i talenat hirurga”, ističe ovaj stručnjak.

Kada je odlazio iz fočanske bolnice, ističe Erić, osjećaji su bili pomiješani.

“S jedne strane mi je bilo drago, jer se otvorila nova prilika za sticanje novog iskustva, upoznavanje drugačijeg zdravstvenog sistema, a s druge strane mi je bilo žao, jer sam proveo 15 godina i doživio mnogo lijepih trenutaka u Foči”, priča Erić.

S gradonačelnikom Trebinja je postigao dogovor da dolazi i radi složene operativne zahvate, što ga, kaže, čini veoma srećnim jer može da pomogne svom narodu.

“Procedura dolaska i rada u zdravstveni sistem Katara nije nimalo jednostavna. Ovdje je tržište otvoreno samo za najbolje u svojoj struci jer oni imaju novac i mogu da biraju, a sama činjenica da je zadravstveni sistem Katara ove godine trinaesti u svijetu govori kako su rigorozna pravila oko evaluacije vještina i dobijanja licence”, pojašnjava Erić.

Bolnica u kojoj je šef Odjeljenja za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju posjeduje tri informatička sistema koja u svakom momentu daju podatke o zdravstvenom stanju pacijenta, dijagnostičkim procedurama, operativnim zahvatima i lijekovima koje koristi.

“Posjedujemo apartmanski smještaj, sedam operacionih sala, najnovije dijagnostičke aparate, centar za barijatrijsku i postbarijatrijsku hirurgiju, koji obuhvata centar za dijetetiku, plastičnu hirurgiju, fizikalnu terapiju i fitnes”, ističe Erić.

 

[ads2]

 

 

Naglasio je da je to najveća privatna zdravstvena ustanova u Kataru.

A da se nije slučajno našao u najvećoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Kataru, osim komplikovanih operacija koje je izvršio, govore i brojne nagrade koje je dobio.

“Još od studentskih dana dobijao sam nagrade od fakulteta, univerziteta, Predsjednika RS, Komore doktora medicine RS kao najbolji student, ali i Panarapske asocijacije plastičnih hirurga za doprinos razvoju platične hirurgije”, kaže Erić.

Dobio je, kako kaže, i nagradu “Večernjakov pečat” kao ličnost godine u nauci, ali za njega lično, ističe, navjeće priznanje predstavlja Povelja opštine Foča, koju je dobio za doprinos medicini i nauci u toj lokalnoj zajednici.

Bojana Živanić-nezavisne.com