Zdravlje

Hemofarmovih 10 savjeta za sprečavanje prehlade

20191209093108_572670

 

Prehlada je najčešća virusna infekcija u svijetu i vodeći je uzrok posjeta ljekaru, kao i propuštenih dana iz škole i bolovanja.

Iako je nemoguće potpuno spriječiti širenje prehlade, ipak postoje preventivni koraci koje možete preduzeti kako bi smanjili rizik od zaraze:

–        Često perite ruke

–        Izbjegavajte dodirivanje lica, posebno nosa, usta i područja oko očiju

–        Ostavite cigarete

–        Redovno čistite i provjetravajte prostorije u kojima boravite

–        Ako se vaše dijete prehladi, operite i njegove igračke

–        Za sušenje ruku nakon pranja koristite papirne peškire u kuhinji i kupatilu

–        Hranite se zdravo

–        Unosite dosta tečnosti

–        Vježbajte

–        Kontrolišite stres koliko je to moguće

 

[ads1]

 

Pošto su gripa i prehlada virusnog porijekla, liječenje je uglavnom usmjereno na olakšavanje tegoba koje ih prate. Zato se pacijentima, uz odmor, preporučuje uzimanje dosta  tečnosti, voća i vitamina C, kao i lijekovi za ublažavanje simptoma koje prate prehladu i gripu. Od velike važnosti je da prije prve prve upotrebe svakog lijeka za prehladu pročitate uputstvo i da se posavjetujete sa svojim ljekarom i farmaceutom, jer prilikom izbora ove grupe lijekova, moramo da vodimo računa o njegovom sastavu i našem upštem zdravstvenom stanju. Poseban oprez trebaju da imaju osobe koje boluju od neke hronične bolesti poput povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti,  dijabetesa, glaukoma, bolesti štitne žlijezde i dr. Oni bi trebalo da izbjegavaju proizvode koji sadrže lijekove iz grupe simpatomimetika poput pseudoefedrina, ili da ih primjenjuju sa oprezom.

Zašto Grippostad C? Zato što svojim četvorostrukim djelovanjem ublažava sve simptome prehlade gripe: povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u tijelu, iritirajući kašalj i šmrcanje. Zahvaljujući antihistaminiku hlorfenaminu, sprečava histaminske efekte  koji nastaju u toku imunološke reakcija, te smanjuje začepljenost nosa, šmrcanje i iritirajući kašalj. Sadrži i vitamin C koji ujedno jača imunitet i skraćuje trajanje ovih najčešćih zimskih virusnih infekcija.  U formi je kapsula i djeluje brzo. Ne sadrži pseudofedrin.

nezavisne.com

 

[ads2]