Hrana i pićeKuće i vrt

GROŽĐE RODILO KO NIKAD: Vinogradari zadovoljno trljaju ruke

pexels-pixabay-45209

 

SUŠA ove godine nije loše uticala na sve voće, povoljna je bila za grožđe, a prema riječima vinogradara, iako će prinosi biti nešto manji, kvalitet grožđa je nikad bolji, a to je upravo ono što je potrebno za kvalitetno vino.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, rekao je  da je ova godina izuzetno povoljna za vinogradare.

[ads1]

 

– Ova sušna godina je prijala vinovoj lozi i bila je veoma povoljna za vinogradare, imali su dovoljno sunca i kiše – rekao je Dojčinović i dodao da će ovo biti jedna od rekordnih godina po prinosima.

– Ova godina je vinogradarima mogla da ponudi sve što njima treba, prema tome smatram da je prošla godina takođe bila dobra, ali ova će biti duplo bolja – rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, najveći broj vinograda nalazi se u Hercegovini jer je to idealno područje za vinogradarstvo.

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije „Vukoje“ iz Trebinja,  ističe da je ovogodišnji kvalitet grožđa odličan.

– Kada govorimo o vinogradima i kvalitetu grožđa za ovu godinu, mi smo veoma zadovoljni. Suša nije uticala u tolikom obimu, prinos će biti nešto slabiji, ali to nije ništa u odnosu na kvalitet koji je ove godine izuzetan – rekao je Vukoje.

Kako je dodao, sisteme za navodnjavanje su koristili kada je dolazilo do nedostatka vode.

– Naravno da su zbog velikih suša prinosi nešto niži, ali naša vinarija je poznata kao proizvođač najboljih vina, a najbolje vino ćete dobiti upravo od kvalitetnog grožđa – kazao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, sigurno je da će berba ove godine biti jedna od najboljih.

– Berba je polako krenula, mi smo i ovim prvim rezultatima veoma zadovoljni – ističe Vukoje, dodajući da su sve sorte jednako dobro rodile, a da se kraj berbe očekuje krajem oktobra.

[ads2]

 

Kako  kazali iz vinarije „Jungić“ iz Čelinca, berba u njihovim vinogradima trebalo bi da krene uskoro.

– Berba još nije krenula zbog loših vremenskih uslova, ali čim vrijeme bude stabilnije, očekujemo početak ovogodišnje berbe – kazali su iz ove vinarije.

Kako su dodali, ove godine nisu imali većih problema sa vinovim lozama.

– Dok god ne bude gotova berba, ne možemo sa sigurnošću da kažemo koje sorte su najbolje rodile, ali mi svakako očekujemo dobar prinos svih sorti – navode iz ove vinarije i nadaju se da će ih vrijeme poslužiti s obzirom na to da berba kreće uskoro.

– Ovogodišnja berba trebalo bi da bude jedna od boljih u posljednjih nekoliko godina – kazali su iz ove vinarije.

(Nezavisne)