Aktuelnosti RSZdravlje

Grip ponovo kuca na vrata

20221013214812_438436

 

Broj zaraženih virusom korona u Srpskoj sve je manji, ali ambulante ovih dana posjećuju pacijenti koji se žale na respiratorne probleme, kašalj i povišenu temperaturu, zbog čega ljekari očekuju da će ove jeseni grip ponovo uzeti maha.

“Kovid” je u posljednje dvije godine sezonski grip bacio u drugi plan, a s obzirom na to da se sada očekuje ponovna aktivacija starih respiratornih infekcija, doktori pozivaju građane da se vakcinišu protiv gripa.

 

[ads1]

 

 

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, protekle sedmice domovi zdravlja su prijavili 2.467 akutnih respiratornih infekcija, 477 oboljenja sličnih gripu, dok je u bolnicama liječeno 30 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije.

Direktorka Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović kaže za “Glas Srpske” da je u posljednjih 15 dana povećan broj pacijenata oboljelih od sezonskog gripa, te da će krajem ovog mjeseca krenuti sa vakcinacijom.

– Javljaju nam se građani koji žele da se vakcinišu protiv gripa, a to su uglavnom oni starije životne dobi, te oni koji koji imaju hronične bolesti – rekla je Mićunovićeva, dodajući da su najčešći simptomi upala ždrijela i povećana tjelesna temperatura, koja traje tri do četiri dana. Što se tiče korone u Trebinju, kako kaže, situacije je stabilna i već nekoliko dana nemaju pozitivnih pacijenata, dok je interesovanje za vakcinaciju protiv virusa korona već duže vrijeme u padu.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon” iz Kotor Varoša Cvijeta Kovačić kaže da je broj oboljelih od sezonskog gripa u ovom periodu na nivou prethodnih godina.

– Građani se uveliko raspituju za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, koja je predviđena za kraj ovog mjeseca ili početkom novembra. Više su zainteresovani za tu vakcinaciju nego onu protiv virusa korona – kazala je Kovačićeva.

Da su i Semberci više zainteresovani za vakcinu protiv gripa nego protiv korone, potvrđuje načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina Mladen Grujičić.

Dodao je da je tokom pandemije bilo manje inficiranih virusom gripa.

– Očekujemo da bi ove godine mogao biti veći broj oboljelih od virusa grupa u odnosu na prethodne godine, te zbog toga apelujemo na sve koji spadaju u rizične kategorije da se vakcinišu – kazao je Grujičić, dodajući da će pacijenti biti informisani o početku vakcinacije.

Načelnica Higijensko-epidemiloške službe u Domu zdravlja Banjaluka Mirjana Miljković kaže da je u prethodne dvije godine dominirao “kovid”, pa je gripa među građanima bilo vrlo malo ili gotovo nikako.

– Do sada nismo imali potvrđenih oboljelih od gripa na području grada, ali pretpostavka je da bi ove godine, s obzirom na to da je manji broj zaraženih “kovidom”, moglo doći do povećanja broj oboljelih od gripa u odnosu na prethodne dvije godine – kazala je Miljkovićeva, dodajući da će vrijeme pokazati šta će biti. Objasnila je da su od prošle sedmice, kao i ostali domovi zdravlja, počeli obavljati i nadzor nad gripom.

– Interesovanje građana za vakcinu protiv gripa uvijek je bilo veliko, pa očekujemo da će tako biti i ove godine – rekla je Miljkovićeva.

Direktorica prijedorskog Doma zdravlja Dijana Đerić kazala je da vakcinacija protiv sezonskog gripa još nije počela, ali da se građani svakodnevno raspituju.

[ads2]

 

– Riječ je o standardnim pacijentima, hroničarima koji ovu vakcinu primaju svake godine i svjesni su njenog značaja – kazala je Đerićeva, dodajući da su prethodnih dana imali pacijente sa simptomima prehlade, te da je uglavnom riječ o djeci školskog uzrasta.

Pozitivni na koronu

Prema jučerašnjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, za 24 časa virus korona potvrđen je kod 28 lica od 134 testirana, a nije prijavljen nijedan smrtni slučaj. Ukupan broj hospitalizovanih je 87, a na respiratoru u UKC-u je pet pacijenata.

 

glassrpske.com