Aktuelnosti RS

Građani Srpske mogu da promene lekara bez navođenja razloga, ali samo u ovom vremenskom periodu

V-XktkqTURBXy80MDhmMTE3NzNkNTU0YjQ0NWJkMWMxMTI0YjE0MjVmZS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Građani Republike Srpske koji žele da promene izabranog lekara bez navođenja razloga, to mogu da učine u redovnoj proceduri od danas do 31. decembra, za šta je potrebno da popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih overe u Fondu zdravstvevog osiguranja Srpske.

Iz Fonda je saopšteno da je promenu izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa najbolje obaviti u pomenutom periodu zbog jednostavnije procedure.

– Doktora je moguće promeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima, te je neophodno navesti opravdan razlog promene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, na primer, usled promene mesta prebivališta ili odsustva izabranog doktora u dužem period – navode iz Fonda, prenosi Srna.

Osim toga, i osiguranici koji još nisu izabrali svog lekara, trebalo bi da to učine u tom periodu.

[ads1]

– Izuzetno je značajno da se izbor ili promena doktora obavi do kraja godine, odnosno pre potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava – piše u saopštenju.

Iz Fonda podsećaju da se građani za tim porodične medicine mogu registrovati u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

Roditelji decu do šest godina mogu da registruju kod izabranog pedijatra, a ženske osobe starije od 15 godina mogu da se registruju kod izabranog ginekologa i da kod njih odlaze direktno, bez uputnice.

[ads2]

Osiguranici mogu da se registruju kod pedijatra, odnosno ginekologa koji rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj sa kojima Fond ima potpisan ugovor o pružanju usluga iz oblasti ginekologije i pedijatrije. Informacije o kojim ustanovama je reč osiguranici mogu da dobiju u poslovnicama Fonda, domovima zdravlja, te na internet stranici Fonda, navodi se u saopštenju.

blic.rs