Aktuelnosti RS

Građane pozivaju na oprez: BiH preti mišja groznica

0qgktkpTURBXy80OGFkYTA4OWY5MzM1NzdmYzhhZjI5ZDhiNTllNzU0ZC5qcGeTlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAA

Mišja groznica, koja se ovih dana pojavila u Hrvatskoj, a od koje je do sada zaraženo čak 40 osoba, preti i Bosni i Hercegovini.

Tvrde to iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, navodeći da u BiH još, na sreću, nije izbila epidemija kao u Hrvatskoj, ali da su sporadični slučajevi u svim kantonima zabeleženi.

Poziv na oprez

Iz Zavoda upozoravaju da je pojava mišje groznice uobičajena za proleće i leto. Navode da se u maju i junu očekuje veći broj obolelih i izbijanje epidemije, te građane BiH pozivaju na oprez.

– Otprilike u svakom kantonu imali smo po jedan slučaj. No, u maju i junu, kada ljudi više borave u prirodi, očekuje se da broj zaraženih bude veći, čak možemo očekivati epidemiju – kažu iz Zavoda, prenosi Avaz.

Oni upozoravaju građane da posebno pripaze na higijenu i da za vreme boravka u prirodi hranu drže u zatvorenim posudama, ne sede direktno na tlu te češće peru ruke kako bi se zaštitili od glodavaca.

Ističu i da su u opasnosti od zaraze osobe koje borave u prirodi, poput šumskih radnika, zemljoradnika, izletnika, planinara.

– Mišja groznica ne prenosi se s osobe na osobu, nego direktnim kontaktom s ovim glodarom, ili preko voća i povrća koje nije oprano, a s kojim je zaražena životinja došla u kontakt – kažu iz Zavoda.

Ističu i da zaraženi s blažim simptomima u bolnici provedu deset dana, dok oni s težim u bolnici borave i do mesec.

Zatajenje bubrega

– Bolest započinje opštim simptomima kao što su povišena temperatura, glavobolja i loše opšte stanje. Nakon toga slede jaki bolovi u stomaku i leđima, koji mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem i proljevom, zamućenim vidom, ponekad crvenilom lica i osipom. Kasniji se simptomi bolesti mogu manifestovati naglim padom pritiska, pojavom krvarenja i razvojem stanja šoka. U težim slučajevima dolazi do smanjenog mokrenja ili čak do prestanka mokrenja, zatajenja bubrega, a u tom slučaju pacijenti moraju nekoliko dana na dijalizu. U onim najtežim slučajevima, koji su u BiH retki, može doći do šoka i smrti – ističu iz Zavoda.

Epidemije se, napominju, javljaju ciklično.

Glodari i u Sarajevu

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da su miševi i pacovi postali svakodnevica Sarajlija, koji ih neretko viđaju u svojim ulicama, podrumima, a mogu se videti i u užoj gradskoj jezgri.

blic.rs