TurizamZlatibor

Gostilje, turistički biser Zlatibora

Domaći i strani gosti rado svraćaju i ovog proleća u Gostilje, gostoprimljivo brdsko selo dvadesetak kilometara udaljeno od turističkog centra Zlatibora, najavljujući ovde još jednu berićetnu letnju sezonu. Poslednjih godina ovo je, uz Mokru Goru, najposećenije selo zapadne Srbije. Godišnje ga pohodi oko 60.000 turista, uglavnom domaćih, ali i izdaleka: od stranaca najčešće Slovenci, Nemci, Italijani, Rusi, Iranci, Kinezi.

Privlači ih jedinstven gostiljski vodopad, uvek uređen park, mir prirode, zelena prostranstva s mogućnošću jahanja konja, otvoreni bazen (35 sa 15 metara), ribnjaci pastrmke, tereni za planinare i paraglajding, dobar smeštaj, hrana, usluga… Tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika posetilaca je bilo prilično, tada su stotine automobila sa beogradskim, novosadskim, crnogorskim, BiH tablicama sasvim popunile parkinge i livade duž puta ka parku i vodopadu.

Jedinstvena je atrakcija ovaj vodopad na Gostiljskoj reci, visok 22 metra (u njemu su se, po legendi, kupale vile). Stropoštava se s visine uz huk vode, a ispod njega duž kratkog rečnog toka nanizalo se još 15 manjih slapova. Okolo je pešačka staza s drvenim mostićima, vidikovcima, klupama, sve do ušća u obližnju rečicu Katušnicu. Ovaj vodopad je, bez sumnje, jedan od prostora koji turisti najčešće fotografišu kod nas.

Za uočljiv turistički napredak Gostilja pored izuzetne prirode zaslužni su i entuzijasti okupljeni u seoskom Turističkom udruženju, kao i opština Čajetina, koja značajna sredstva ulaže u infrastrukturu i sadržaje zlatiborskih sela. Turističko udruženje Gostilje upravlja vodopadom, održava park i bazen, stara se da ceo prostor ostane oaza netaknute prirode. Sa uspehom je radilo i na uređenju pešačkih staza, dečjeg igrališta i drugih sadržaja.

– Godinama smo radili uporno da selo napreduje, uvereni da je ono biser Zlatibora. Urađeno je mnogo i isplatilo nam se: od jednog udaljenog i zaboravljenog sela na periferiji opštine postalo je ponosno i posećeno Gostilje, za koje se danas zna i u svetu. Trudimo se iz dana u dan da hiljade posetilaca primimo kako gostoljubivim Zlatiborcima priliči. Kažu da uspevamo u tome, što i gosti potvrđuju jer uvek iznova dolaze. U tom uspehu postoji i problem: nema nas dovoljno u selu da dočekamo tu svitu koja hrli i gazi gostiljskim drumovima i sokacima. Malo nas je ostalo za toliki svet. Ali verujemo da se i za to može naći rešenje – izjavio je Miroslav Tucović, predsednik Turističkog udruženja Gostilje, sela sa svega 250 žitelja.

Podsećamo da je krajem 2021. godine, prilikom izbora Svetske turističke organizacije za najbolje selo sveta (kada je Mokra Gora stekla to prestižno zvanje), Gostilje bilo u konkurenciji kao jedno od tri sela Srbije (uz Mokru Goru i Tršić). Tada mu je svetsko priznanje izmaklo, ali Gostiljci ne odustaju, hoće ponovo da se kandiduju u novom izboru. Smatraju da zaslužuju tu počast, jer su prirodu uspeli da očuvaju, a dobar glas se svetom raširio o Gostilju. Bilo je o toj kandidaturi razgovora i tokom nedavnih nastupa Turističke organizacije Zlatibor na sajmovima turizma u svetu.

politika.rs