Auto-moto

Golf dizelaš poskupio čak 30 odsto

20220512090814_718117

 

Usporena proizvodnja novih automobila trenutno diže cijene polovnjaka. Istovremeno, EU želi da zabrani nove benzince i dizelaše najkasnije do 2035, od kada bi trebalo da se dozvoli prodaja isključivo električnih automobila.

Ono što mnogi zanemaruju je da samo manjina kupaca uopšte želi da posjeduje električni automobil, dok proizvođači u isto vrijeme nude sve manje opcija sa SUS motorima ili ih uopšte više ne nude.

 

[ads1]

 

 

Rezultat je očigledan, barem u ovoj prelaznoj fazi – ponuda polovnih dizelaša i benzinaca smanjivaće se brže od potražnje. To se odražava i na cijene polovnih vozila koje su u prosjeku samo prošle godine porasle za gotovo 25 procenata.

Dok su polovnjaci u Njemačkoj u martu 2021. koštali u prosjeku 21.793 evra, u istom mjesecu 2022. već su bili 26.817 evra. Najveći mjesečni rast cijena bio je od januara 2022. do februara 2022. (plus 3,2%).

Ekskluzivno za Focus.de, najveći njemački sajt za prodaju polovnjaka, Mobile.de, odabrao je nekoliko modela kod kojih je poskupljenje bilo posebno veliko.

Poređenje je napravljeno između marta 2021. i marta 2022. i pokazuje da se tržište polovnih automobila polako, ali sigurno prazni.

U nastavku možete pogledati primere polovnjaka čije su cijene drastično porasle u poslednjih godinu dana:

• VW Polo: skok cijene od 38% – s obzirom da mali automobili nisu unosni za proizvođače, a takođe postaju sve skuplji za proizvodnju zbog strogih ograničenja emisije izduvnih gasova, oni polako nestaju iz asortimana mnogih proizvođača. Ovaj nedostatak zaliha i, naravno, trenutno visoke cijene goriva znače da je polovni VW Polo odjednom izuzetno privlačan. U martu 2021. ovaj mali automobil se još oglašavao za prosječno 10.105 evra, a trenutno je već na 13.941 evra – dakle punih 38 odsto više.

• VW Golf: dizelaš je u velikoj potražnji – i postaje sve rjeđi. Za samo nekoliko godina proizvođač iz Volfsburga prodavaće samo električne automobile u Evropi. Kupce polovnjaka naravno to ne raduje, jer je VW Golf TDI trenutno veoma tražena roba, a cijene su mu za godinu dana porasle 31 odsto.

 

[ads2]

 

 

• VW Touran i Sharan: na sajtu Mobile.de trenutno je u ponudi 31 odsto manje Tourana nego prije godinu dana, dok je prosječna cijena porasla za 24 procenta na 21.653 evra. Veći kombi VW Sharan skuplji je za 25%.

Ovi modeli prikazuju samo dio ukupnog tržišta i odnose se samo na najveću prodajnu platformu Mobile.de. Ali, trend je jasan: asortiman polovnih automobila, posebno popularnih benzinskih i dizel modela, smanjuje se, a cijene će, barem za sada, nastaviti da rastu.

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.