Breaking News
Home / Zanimljivosti / Hrana i piće / Glad nije dobra za organizam

Glad nije dobra za organizam

677z381_tgt

 

Glad nije samo neugodan osećaj već može voditi i do povećane želje za hranom i viška kilograma. Ali, postoje i druge stvari koje glad može da uzrokuje i vreme je da ih otkrijete i zapamtite.

Kada jedemo, centar u mozgu koji je zadužen za nagrade će se upaliti i u mozgu se otpuštaju hemikalije poznate kao opioidi, a tada dolazi do otpuštanja dopamina, jednog od hormona koji budi osećaj sreće. Isti se dešava kada ste zaljubljeni ili recimo vodite ljubav.

 

 

 

Naredba da je vreme za obrok

Kada ste gladni, oslobađa se hormon gladi, a on se javlja kao odgovor na vaš raspored obroka i da bi mozgu javio da mu treba energija iz hrane, piše portal Živim.

Smanjuje se dopamin

Grelin, hormon gladi, kontroliše centar za nagrade u mozgu i tu ima dosta jaku ulogu pa se čini da može biti jedan od faktora koji uzrokuju vašu glad. Ako u tom trenutku mozgu ne ponudite hranu, ovaj hormon smanjiće nivo dopamina.

Manjak dopamina onemogućava kontrolu emocija

Kako je dopamin neurotransmiter koji pomaže kod mentalnih funkcija i koncentracije, samo male promene u nivou ovog hormona može da znači velike promene u raspoloženju pa nećete imati puno kontrole nad emocijama, a može se javiti i jači osećaj gladi.

 

 

 

Isti gen kontroliše glad i ljutnju

Jedan od razloga zašto ste gladni je povezan s hormonom gladi. Nakon što se proizvede grelin on putuje do mozga i daje naredbu da se otpusti drugi hormon – neuropeptid Y, koji stimuliše apetit. Isti hormon kontroliše i raspoloženje te emocije kao što su ljutnja i agresija. Jasno je, kažu istraživanja, da visok nivo ovog hormona može dovesti i do lošeg raspoloženja.

Povećava se stres

Ako se nivo šećera u krvi dosta snizi, mozak će to shvatiti kao opasnu situaciju pa će organima dati naredbu da otpuste hormon koji će povećati nivo glukoze u krvotoku. Taj proces uzrokuje povećanu proizvodnju hormona koji će glikogen pretvarati u glukozu, ali i otpuštati hormon gladi.

 

politika.rs

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

677z381_vino-pix

Da li pijem previše

  Psiholog savetuje jednostavan test svima koje muči ova dilema: dve nedelje bez kapljice alkoholnog …

Powered by Master Media (TM)