Foča

Foča: Gvozdeni lukovi premostili Drinu

rs-most-na-drini_620x0

KONAČNO, 22 godine posle rušenja, gvozdeni most na Drini u Foči ponovo je pružio lukove. Povezao je tako dve obale reke i ukrasio ulaz u grad iz pravca Goražda i Srbije. Između dva središnja stuba, radnici zvorničkog preduzeća “Enikon gradnja” postavili su i poslednju rešetku, čime su premostili Drinu, a trenutno spajaju poslednje elemente najvećeg od četiri gvozdena luka.

Stari most su 1884. godine izgradili Austrougari, na mestu gde se vekovima nalazila skela. Porušila ga je NATO avijacija 1995. U odnosu na ovaj stari, novi most je širi, ima dve kolovozne trake i dve pešačke staze, ali je zadržao isti izgled, ispunivši na taj način uslove koje nalaže status nacionalnog spomenika BiH.

[ads1]

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča, kaže da se mesec dana čekalo na specijalnu dizalicu za montiranje konstrukcije.

– Ovo je verovatno poslednji most ove vrste koji se pravi na Drini, bar tako kažu građevinci. A koliko je ovo bio zahtevan posao govori i podatak da je upotrebljeno 12.500 vijaka, teških oko 15 tona, koje je trebalo zavrnuti – kaže Mašić.

Most je, inače, dugačak 178, a širok 10 metara. Konstrukcija je teška oko 400 tona, a da bi sav posao bio doveden do kraja, ostali su još betoniranje i asfaltiranje, kao i montiranje pešačkih staza.

– Građevinci tvrde da je rok da se beton osuši oko tri nedelje, ali verujem da će most biti završen do kraja godine – dodaje Mašić.

Vrednost mosta iznosi oko tri miliona maraka. Učešće Vlade Republike Srpske je 600.000 KM, a ostatak finansira opština na period od pet godina. Inače, obnova mosta, na čijem porušenom delu se nalazila “bejli” konstrukcija, preko koje je odvijanje saobraćaja bilo veoma rizično, a dešavale su se i nesreće sa smrtnim ishodom, počela je u maju prošle godine. Pre šest godina ojačani su temelji i stubovi, čime je povećana nosivost.

[ads2]

PREMOŠĆAVANjE

OSTACI stare kontrukcije, kaže načelnik Mašić, neće se prodati u staro gvožđe, već će se iskoristiti za premošćavanje reke Ćehotine na dva mesta i još nekih manjih reka u seoskim mesnim zajednicama.

novosti.rs