Srbija

Film o Knezu Lazaru

ss-(5)_620x0

Kruševački profesor Marko Marinković pokušava da zainteresuje đake. Mladi nastavnik se nada da će učenici zavoleti nacionalnu istoriju

Uspeo je mladi kruševački profesor Marko Marinković (26) da zaintrigira izuzetne glumce, filmske i pozorišne radnike kako bi snimio igrano-edukativni film “Knez Lazar”. Nada se da će, kada ga budu završili, i njegovi đaci ponovo zavoleti časove istorije i početi da se interesuju za nacionalnu prošlost.

– Diplomirao sam pre tri godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i već tada počeo da razmišljam na koji način bismo učenicima mogli da nastavu učinimo zanimljivom, pa sam i master rad posvetio toj problematici – “Film u nastavi istorije” – priča za “Novosti” profesor istorije Marko Marinković. – Tema filma na kome radim se sama nametnula. Oduvek sam voleo srednjovekovnu istoriju, a rođen sam u gradu koji je osnovao knez Lazar.

Igrano-edukativno delo “Knez Lazar”, kako se i vidi u trejleru koji je objavljen 23. oktobra, prikazuje život čestitog Hrebeljanovića od rođenja, odrastanja na dvoru cara Dušana Silnog, preko ženidbe Milicom, napredovanja do titule kneza, sve do osnivanja i izgradnje srednjovekovne prestonice Kruševca i do Kosovske bitke 1389. godine.

[ads1]

– Moja je ideja da ostvarenje ne treba da traje duže od 45 minuta, jer mislim da dobrom kombinacijom naratorskog i igranog dela, sa glumcima koji oživljavaju ceo period, lako može da postane sastavni deo učeničkih lekcija – veruje mladi profesor istorije, podsećajući na popularnost sličnih filmova na Histori čenelu. – Mogao bi i da se prikazuje u muzejima i u turističkim organizacijama, da bude od koristi dijaspori, Crkvi, ambasadama.

Život kneza Lazara postao je dobrim delom mit, kao i njegova smrt, pa Marinković smatra da bi pre svega trebalo da se razdvoji predanje od činjenica. Scenario je napisao Danijel Vizi, a profesori sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu su pružili mentorsku podršku.

– Promotivni snimak je nastao iznad Velike Lomnice, sela kod Kruševca, a film bismo snimali na lokacijama Maglič, Smederevska tvrđava, Vršačka kula, Krstovgrad – nabraja Marinković.

Autor filma i glumci na setu

U ulozi starijeg kneza Lazara pojavljuje se Vojin Ćetković, dok je Milošu Đuroviću poverena uloga Lazara iz mlađih dana. Kneginju Milicu igraće Biljana Nikolić i Marta Bjelica. Među glumcima su i vitezovi SVEBOR družine “Sveti knez Lazar” iz Kraljeva. Narator je dobro poznato TV lice – Goran Dimitrijević.

[ads2]

DONACIJAMA DO BUDžETA

MARKO Marinković je pokrenuo i kampanju prikupljanja sredstava za snimanje filma “Knez Lazar”, koji bi trebalo da košta 40.000 evra. Uz pomoć sponzora, prodaje majica sa Lazarevim likom i raznim donacijama skupio je polovinu. Svi koji žele da pomognu snimanje ovog obrazovnog filma, to mogu da učine na razne načine (uplatom na račune, pejpal-nalogom i sl.), što je detaljno objašnjeno na sajtu projekta (https://www.filmknezlazar.rs/).

novosti.rs