KulturaMokra Gora

Festival klasične muzike “Kustendorf klasik” na Mećavniku

Festival klasične muzike “Kustendorf Klasik” održaće se 2. septembra i 3. septembra 2023. godine, u etnoselu Mećavnik na Mokroj Gori.

Festival Kustendorf Klasik zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije “Gasprom njeft”.

U takmičarskom djelu festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije i Rusije, studenti Fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a po prvi put, i studenti sa odsjeka Muzičke umjetnosti, Fakulteta umjetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica.

O dobitnicima nagrade festivala “Zlatna matrijoška”, odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umjetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji i kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent, Aleksandar Sedlar.

Pored takmičarskog programa, u večernjim satima održavaće se koncerti proslavljenih domaćih i svjetskih umjetnika.

Na festivalu će po prvi put nastupiti ruski pijanista, kompozitor i vokalni solista, Oleg Akuratov i mladi srpski violončelista Petar Pejčić uz pratnju Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole “Mokranjac” iz Beograda.

Pijanista Oleg Akuratov uživa veliku popularnost u Rusiji.

Dobitnik je Nagrade Predsednika Ruske federacije, pobjednik brojnih međunarodnih takmičenja, a bio je i superfinalista teleprojekta “Glas” na Prvom kanalu.

Na zatvaranju Paraolimpijskih igara 2014. godine u Sočiju otpjevao je himnu u solo izvedbi, učestvovao je na gala koncertu International Jazz Day-2018, svirao je pred rimskim Papom i kraljicom Elizabetom.

Kao dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja “Kraljica Elizabeta” u Briselu, violončelista Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih umjetnika svoje generacije.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, uključujući “Kraljica Elizabeta” (Belgija), “Pablo Kazals” (Španija), “Ana Kul” (Austrija) i “Feliks Mendelson” (Njemačka).

Svira na violončelu Đuzepe Gvarneri filius Andreae napravljenog 1694. godine u Kremoni, koji mu je velikodušno ustupila “Beare's International Violin Society” fondacija.

Za deset godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvijezde klasične muzičke scene među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić i mnogi drugi.

Kustendorf Klasik daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umjetnosti, da podjele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja, prenosi “Tanjug”.

nezavisne.com