Zanimljivosti

EU sankcioniše vraćanje kilometraže

Brojac-Km-01

Evropski parlament pokrenuo je prošle nedelje inicijativu pred Evropskom komisijom koja bi mogla drastično da smanji prevare u vezane za kilometražu polovnih automobile.

Kao najizglednije rešenje čini se preuzimanje belgijskog modela na nivou EU koji je tu vrstu prevara smanjio za čak 97 odsto.

Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta naručio je stručnu studiju o manipulacijama brojačima pređenih kilometara u automobilima. Takve studije obavezne su kada Evropski parlament pokreće zakonodavnu inicijativu i njima nastoji da dokaže osnvanost određenog zakonskog predloga na nivou Unije.

[ads1]

Studija procenjuje da je kod od pet do 12 odsto polovnih automobila u proseku smanjen broj pređenih kilometara na nivou nacionalnih tržišta u članicama EU. Međutim, kod polovnih automobila koji se prodaju iz jedne članice u drugu taj broj stiže i do 50 odsto.

U Poljskoj, najvećem nacionalnom tržištu polovnih automobila u EU, procenjuje se da čak 90 odsto uvezenih polovnih automobila nema korektno prikazanu kilometražu. Nemačka je najveći izvoznik takvih automobila, a procenjuje se da jedna trećina tih automobila ima smanjenu kilometražu.

Tim problemom znatno su pogođene nove članice EU (13), dok je u starim članicama EU (15) to znatno ređi fenomen, čak za dva i po do tri puta.

[ads2]

Smanjivanjem broja pređenih kilometara bez osnova se povećava vrednost automobila, a studija pokazuje da se to povećanje kreće, u zavisnosti od kategorije automobila između dve i pet hiljada evra po automobilu.

Ekonomske štete izazvane tom nezakonitom pojavom procenjuju se na između 5,6 i 9,6 milijardi evra na nivou EU. Poverenje u tržište polovnih automobila najniže je među svim tržištima roba u EU.

Taj problem vrlo uspešno rešila je Belgija koja je još 2006. godine uvela sistem nazvan Car-Pass. Reč je centralizovanoj bazi podataka, u koju se upisuje broj pređenih kilometara prilikom svake posete auto-servisu ili vulkanizeru.

netauto.rs